Förstå växterna -olika ljuskällor

Olika ljuskällor

Som ni alla säkert vet finns det olika sorters ljuskällor. De gamla ineffektiva glödlamporna används nästan inte alls till akvarium längre utan har bytts ut mot mer energieffektiva alternativ. Det är fortfarande lysrör som är de vanligaste ljuskällorna men LED-tekniken har börjat etablera sig på allvar och snart har de nog tagit över.

Lysrör

IMG_2416-1

T5 rör är tunnare vilket gör att det ryms fler på bredd. Sitter de för tätt som på denna ”kinaramp” så kan vitsen försvinna. På denna armatur skulle man nog tjäna på att ha lite mer rum mellan rören och få plats med kupade reflektorer.

 

I akvariesammanhang pratas det vanligtvis om två sorters lysrör. T8 och T5. T8 är ”de vanliga”, tjockare rören och är en relativt billig och bra lösning. T5-rören är de lite smalare rören och har blivit allt vanligare och numera standard på många akvariepaket. De är effektivare än de äldre  T8-rören och håller dessutom effekten längre. Trots att de är smalare får man ut mer watt per cm och de har även ett högre PUR värde, dvs. högre tillväxt per watt (se förra inlägget i denna serie för närmare förklaring) . Att de är smalare gör också, i samband med reflektor att de får en mindre ”skugga” vilket ökar ljusmängden ännu mer. Förutom effektökningen så brukar man säga att T5 ungefär ger 50% bättre effekt än T8.
Dessutom så har T5 ett högre tryck av gas (mer gas) än T8 och räcker därför minst den dubbla tiden mot T8. Allt tillsammans så är alltså T5 ett bättre val än T8. Men, T5 är något dyrare vid inköpstillfället och därför tvekar många.

222_2228-1

Samma armatur som ovan. 8x39w.

 

Mycket viktigt i samband med lysrör är också att nämna reflektorer som finns till såväl T5-rör som T8-rör. En reflektor gör att belysningen istället för att spridas ut riktas ner mot vattnet och växterna får på så sätt mer ljus. Hur mycket mer ljust som kommer ner till växterna varierar mellan 100 till 300% beroende av bland annat reflektorernas konstruktion. De reflektorer som anses vara effektivast är de som har formen av ”måsvingar”, men oavsett vilken reflektor man väljer så dubblas minst ljusstyrkan i akvariet utan att energiförbrukningen ökar. ”Win win” kan man säga =).

Kompaktlysrör och energisparlampor

Kompaktlysrör. Oftast används de till nanoakvarium med behov av mycket ljus. Här är ett saltnano som jag hade för många år sedan.

Kompaktlysrör. Oftast används de till nanoakvarium med behov av mycket ljus. Här är ett saltnano som jag hade för många år sedan.

Kompaktlysrör kallas de lysrörs-lampor som ofta sitter som standard i nanoakvarium och mindre kar. Det är ett böjt lysrör med en stickkontaktsliknande sockel. Dessa levererar ungefär samma värden som T5-rören och är en mycket bra ljuskälla. De vanligaste storlekarna är 5,7,9,11 och 18 watt men det finns även längre med högre watt.

IMG_0819-1

Kompaktlysrör och energisparlampor är lämpliga för mindre akvarium och ger ett mycket bra ljus!

 

Energisparlampor är inte heller så dumma. De fungerar på liknande sätt som lysrör där det är en gas som brinner och på så sätt ger ljus. Fördelen med dessa är att det lätt går att ersätta de vanliga glödlamporna då det finns olika socklar som passar de flesta vanliga armaturer. Om man har en armatur med vanlig skruvsockel är det mycket bättre att använda energisparlampor än vanliga glödlampor. Försök att hitta lampor som ligger runt 6-8.000K och var inte blyg med watten. Naturligtvis är det att föredra en lampa som är avsedd för akvarium.

Metallhalogen

CRW_6779-1

Metallhalogen (MH) eller HQI är ganska vanliga till saltvattensakvarium men förekommer också till sötvatten, då främst i växtakvarium.
Dessa lampor är ganska dyra att köpa och de har en ganska stor energiförlust i värme och kan nog idag räknas till något som är old school. Bortsett från detta så är det en effektiv ljuskälla och många lampor ligger högt i PUR-värde. En av de bästa ljuskällorna man kan få till akvarieväxter. Men kanske ett något sämre alternativ om man tittar i plånboken. MH är ganska dyra att köpa in och de förbrukar mycket el. Med MH får man även en glimmereffekt på botten som många tycker är snyggt och ger extra liv till akvariet.

375 liter. En Iwagumi med stora "svenska" stenar och nyplanterad Elatine triandra som bottentäckare.

375 liter. En Iwagumi med stora ”svenska” stenar och nyplanterad Elatine triandra som bottentäckare.

LED

Eheim´s Powerled är en av de bättre LEDsen på marknaden. Här har jag kopplat ihop 8st för att ge en lagom mängd ljus till min ena tvillingburk.

Eheim´s Powerled är en av de bättre LEDsen på marknaden. Här har jag kopplat ihop 8st för att ge en lagom mängd ljus till min ena tvillingburk.

LED-armaturer är det senaste inom belysning och har även funnit sin väg in i akvarievärlden. Det är några år sedan de började dyka upp för akvarium och har fram tills den senaste generationen armaturer varit ganska dåliga, dyra och bara fungerat till nanoakvarium eller lägre kar. Men utvecklingen går framåt och nu börjar LED-armaturerna leverera riktigt bra ljus till en hyffsad peng. De må verka dyra vid själva inköpstillfället men är mycket mer energieffektiva än andra ljuskällor. Och de har oftast en brinntid på många år som gör att du inte behöver byta så ofta. Det finns även billigare ”Kina-varianter” men de är av dålig kvalitet och jag skulle starkt avråda från dessa.

Min senaste scape dag 1. Armaturen är Econluxs Sunstrip 70. En av de bästa ljusen för växtakvarium på den svenska marknaden. Snart kommer det även en kontrollenhet till dem så man kan styra både intensistet och färg etc.

Min senaste scape dag 1. Armaturen är Econluxs Sunstrip 70. En av de bästa ljusen för växtakvarium på den svenska marknaden. Snart kommer det även en kontrollenhet till dem så man kan styra både intensistet och färg etc.

En annan fördel med LED-armaturer är att många går att styra med någon typ av kontrollerenhet. Inte bara timer och dimmer utan även färgtemperatur etc. Du kan alltså ställa armaturen att sakta öka på belysningen med en varm ton på morgonen och avsluta med ett kallt blått månljus när kvällen kommer. Med energisnålt ljus och lång brinntid är den oslagbar och inom en snar framtid är den det självklara valet till akvarium. Även LED ger en glimmereffekt som metallhalogen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *