Veckans växt, Lagenandra meeboldii ’Pink’

Nya växter är alltid roligt. Oftast så kan det röra sig om en variant av en annan, redan etablerad växt. Ibland så skiljer den sig inte så mycket. Men ibland så kan det vara en helt ny art med ett nytt utseende. Veckans växt är relativt ny inom hobbyn och helt egen i sitt utseende.

 

Latinskt namn: Lagenandra meeboldii ’Pink’ (även ’Red’)

Handelsnamn/synonym: inget som jag vet

Ursprung: Indien

Grupp: Rosettväxt

Ljuskrav: Lågt till högt

Co2krav: Medel

Känslighet: Låg

 

Lagenandra meeboldii ’Pink’ eller ’Red’ som den också kallas kommer från Indien där den växer i sumpmarker högt upp (upp till 1200m över havet) i bergen. Den hittas alltså inte så ofta submerge i naturen och kan kanske därför klassas som en sumpväxt. Kanske är det också därför denna växten funnits länge inom terrarium och palundarium-hobbyn och först på senare år funnit sig in i akvariet? Trots sitt naturliga växtsätt oftast med bladen ovan ytan klarar den alltså att leva helt under ytan och är därför mycket lämplig även för akvarium.

Lagenandrasläktet liksom Cryptocoryne tillhör familjen Kallaväxter. Och visst ser man likheterna mellan dem. Men, jag vill ändå påstå att L.meeboldii är egen i sitt uttryck. Speciellt gäller det färgen. Det är sällan jag sett någon växt med så många varianter av färger, och många samtidigt. Den kan vara allt från dovt grön, till läderröd med gröna nerver, till rosa med röda nerver eller helt näst intill neonrosa. För att framkalla de riktigt röda och rosa tonerna så krävs det lite extra kräm i armaturen. Mer ljus ger rödare toner, som med många andra arter.
Hur ska man då använda denna skönhet? Jag tycker nog att den gör sig bäst som solitär. Plantera den på 3-4 olika ställen i ett mediumstort akvarium så har du fått bra fokuspunkter. I större akvarium kan jag tänka mig att den kan göra sig bra i mindre grupper som bryter av en grön bottentäckare eller som övergång mellan mellangrund och förgrund.
Det är ingen Epifyt men den fungerar faktiskt riktigt bra på framförallt rötter men även porösare stenar som lavasten och liknande. Den klarar inte av att växa fast helt på släta ytor men klamrar sig fast ganska bra i sprickor och håligheter i underlaget. Har man den så, är det naturligtvis viktigt att man göder i vattenkollumnen så att växten får tillgång till de nödvändiga näringsämnena. Har man den planterad i bottenmaterialet kan man med fördel använda en bottennäring till denna växt. Peta ner lite näringskulor om ni inte har en bottennäring under sanden/gruset.
Lagenandran blir mediumstor och behöver oftast inte ansas så mycket. Plocka bort de blad som är gamla och dåliga för att lämna plats till de nya som kommer. Det går att dela på buketten med en vass sax eller kniv. Plantera ner båda delarna igen, rötter kommer ganska fort på den plantan som man skurit bort.

Denna växt är ganska lätt och klarar sig under lite ljus och låga näringsvärden. Men naturligtvis så blir den gladare och vackrare under bättre förutsättningar.

Den är inte supervanlig ute i svensk handel, men inte omöjlig att få fatt på.

 

Google bildsök: http://bit.ly/1OMSC4v

Länk till Tropica: http://bit.ly/1BThmO8

 

Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka på länken:
http://blogg.djurmagazinet.se/?s=veckans+v%C3%A4xt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *