Veckans växt Microsorum

VECKANS VÄXT

 

Vad är det som gör att något blir en klassiker? Det måste ju vara att den dels är gammal, populär, och faller de flesta i smaken.

Kan man applicera detta uttryck på en växt?

Om man kan det så är denna veckas växt en given kandidat.

 

Latinskt namn:  Microsorum pteropus

Handelsnamn/synonym: Javaormbunke, Kolplanta

Ursprung: Asien

Grupp: Epifyter

Ljuskrav: Låg

Co2krav: Låg

Känslighet: Låg

 

Javaormbunken är verkligen en klassiker. Den har funnits i hobbyn i evigheter, och alla som någon gång haft ett akvarium har med all säkerhet haft en Microsorum i det.

Vad är det då som gör den så populär. Ja, till att börja med så är den ju ganska enkel. Den har inga större krav på varken vattenkvalitet, ljus eller näring. Den klarar sig till och med i bräckvatten.

Som många andra populära växter så har det även på denna art odlats vidare på. Det har dykt upp många olika odlingsvarianter av den. Smalbladig, dvärgvarianter, röda, splittrade blad etc etc. En av de vanligaste varianterna är dock Windelöv, en Javaormbunke med väldigt splittade och spretiga bladtoppar.

 

Den vanliga Microsorumen har ca 10-20cm (kan bli större också) långa blad som är djupt gröna och vasst knivformade. Bladen sitter på en ganska kraftig rotstock med bruna, bomullstrådsliknande rötter som klänger sig fast i allt som är inom räckhåll. Det är en epifyt och trivs därför bäst planterad på en sten eller rot. Fäst plantan med fiskelina, buntband, gummiband eller liknande mot underlaget. Allt eftersom växer ormbunken fast på underlaget och man kan plocka bort hjälpmedlet som hållit den på plats. Vill man mot all förmodan plantera den i bottensubstraten ska man vara försiktig med att begrava rotstocken. Det, samt om man har väldigt fin sand riskerar man att plantan ruttnar. Det är i sådana fall bättre att sätta fast plantan på en liten sten som man placerar på botten.

Äldre blad utvecklar små sporhus på undersidan av bladen (precis som det vi ser på ormbunkarna ute i skogen). Detta är alltså deras sätt att föröka sig via sporer och ingen sjukdom eller fara. Det händer också att det kommer små ”bebis-ormbunkar” längst med kanten på de äldre bladen hos den vuxna plantan. De kallas för Adventivplantor. Dessa kan planteras ned för att få nya plantor.  Vill man hålla själva huvudplantan i fint skick och form bör man plocka bort skotten så fort som möjligt. Dessa tar näring från plantan och bladet de sitter på blir snabbt brunt och dör. Jag brukar alltid knipsa hela bladet så fort det kommer adventivväxter.

Man ska inte klippa av växtens blad om man tycker den är för stor. Vill man ansa ner den så tar man hela bladet. Man kan också dela plantan vid rotstocken. På så vis kan man dela upp större plantor och föröka sitt bestånd.

Som jag redan nämnt så passar den i de flesta akvarium, och tillsammans med de flesta fiskarna. Den växer ganska sakta, men också säkert. Den visar inte lätt symptom på näringsbrister. Har man den i ett sk. High tec –växtakvarium så kan man ibland få svarta fläckar på bladen. Detta är ett skrik efter mer nitrat (No3). Det kan vara bra att nämna att den kan reagera negativt på kolersättning i flytande form som Easy Carbo, Happy Carbo, Seachem Excel etc. Vid för höga koncentrat av dessa så skrumpnar bladen och blir bruna. Hela växten kan dö på bara några dagar i värsta fall.

Men i det stora hela är detta en mycket trevlig växt som jag ofta använder mig av i mina akvarier. Och den är bland de lättaste växterna man kan ha.

 

Har ni inte provat dem så är det hög tid. Dessa finns i alla zoobutiker som standard. Och som en slump så råkar Djurmagazinet ha kampanj på olika Microsorum just nu. Skynda och fynda =P

 

Google bildsök: http://bit.ly/1sqimGy

Länk till Tropica: http://bit.ly/1qJyyXV

 

Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka på länken:
http://blogg.djurmagazinet.se/?s=veckans+v%C3%A4xt

#veckansväxt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *