Efter en del förfrågningar angående karet som var med i detta inlägget. Vad har du använt för näring? är det verkligen så enkelt som du skrev? Hur många fiskar kan man ha? etc…
Så här kommer det en liten guide till det mest bekymmerslösa akvariet jag har haft! =)
Alla börjar vi med ett tomt kar. Detta är Eheim (f.d. MP) startpaket med välvd ruta. Karet är 80cm brett och på ca 100 liter. Med i paketet får man belysning, pump med filter, värmare och lite annat smått och gott. Eheim-paketen håller ganska hög kvalitet jämfört med andra startpaket, och det kan vara värt att lägga de där tjugorna extra alltså.
Inredningen kan man välja vad man vill. En bra regel är att inte blanda för många olika sorter bara. Välj en sorts sten och en sorts rot, eller bara en av dem och ta hellre lite mer av dem än att riskera att ha för lite. Rötterna till detta karet hade jag sparat sen innan, de har jag använt i flera gamla scapes och är sällsynt snygga om jag får säga det själv. Testa lite placeringsalternativ på golvet innan ni kör på i karet. Det är enklare än att hålla på å jonglera med stenar å rötter i akvariet.
Tillsammans med de (snygga) rötterna valde jag en sten som kallas för ”Vattrad sten” eller ”light pagoda”. tro det eller ej, men om jag minns rätt så tror jag att det gick åt ca 20kg sten till detta karet. Och som jag sa innan, det gäller att inte snåla om det ska bli snyggt. Ett litet tips är att köpa hem mer sten än vad man tror ska gå åt, oftast så går det åt mer än man kan tänka sig, och sen är det bra att ha lite att välja på. Kolla innan om det är öppet köp, så är det bara att åka tillbaka med den stenen som inte går åt när du är klar.
Dags för sanden. Här lägger jag ett lager med lite grövre Rådasand i bakkant, det är endast där som jag planterar växter i botten. Resten av växterna är sk. Epifyter- växter som växer på rötter och stenar och behöver därför ingen speciell sand eller så. Om jag känner mig själv rätt så har jag nog inte sköljt sanden alls. Men det ska ni naturligtvis göra. Annars så blir det smutsigt vatten =).
På med en finare Rådasand. Jag använder ett ganska tunt lager av den fina sanden. Den blir lätt tät annars. Och då kan det bildas gaser i botten som kan ställa till med massa tråkigheter. Om man däremot ska ha växter planterade i botten så måste man ha ett tjockare lager. Absolut minst 5 cm, men jag skulle säga uppåt 10-12cm för bäst resultat.
Hardscpapen är på plats. Hardscape kallas den delen i en aquascape som utgörs av botten, stenar och rötter. Själva skelettet kan man säga. =) Det är viktigt att denna delen blir bra för att det ska bli snyggt!.
Sen är det bara att plantera i växterna som önskas. Eftersom detta skulle bli ett så lättskött akvarium sm möjligt har jag valt växter som växer sakta, och som inte har så stora krav. Jag har Cryptocoryne balansae i bakkant sen Cryptocoryne wndtii ’Tropica’, Anubias nana ’Bonsai’ mellan stenarna och Echinodorus tenellus lite längre fram. Dessa arter och många andra är lättskötta och lånsamtväxande. Det gör att karet inte behöver ansas så ofta och det kräver mindre tid av ägaren.
Eftersom växterna växer sakta får man plantera ganska mycket från början så att man har lite växtmassa att starta med. Har man för lite växter i början så kan man lätt dra på sig problem med alger. Man kan undgå detta genom att plantera lite snabbväxare i början, som man sedan kan plocka ur när karet stabiliserat sig. Men jag valde alltså att sätta i några extra krukor av varje sort i stället. Som ni ser så blir det ganska snyggt, bara efter ett par dagar.
Jag har valt att stoppa i ett mindre stim av Kilfläcksrasbora, tror att det ungefär var ett dussin. De stimmar väldigt snyggt och passar färgmässigt in ihop med rötterna och Cryptocoyne wendtii ’Tropica’ som går i ungefär samma kulör. Jag har även några bruna Neritinasnäckor, 5 Amanoräkor och 2st Garra flavatra som agerar städpatrull.
Denna bilden visar hur vackra Kilfläcksrasboran blir när den färgar ut. Den kan se ganska grå och tråkig ut i butiken, men ändrar snabbt uttryck när den kommer i ett välplanterat kar där den trivs.
Pandagarra, eller Garra flavatra som den heter på latin är en mycket trevlig fisk som funkar i kombination med de flesta andra arter. I detta karet har jag två stycken som i huvudsak har som uppgift att hålla rent rutorna från grönalger. Men de är inte bara duktiga algätare utan också mycket trevliga fiskar med stor personlighet och vackra färger. De är heller inte så fruktansvärt dyra, och är därför en bra alternativ till Ancistrus mm. Se till att ha lock eller täckglas bara. De klättrar ur annars…
För att pigga upp (haha) så stoppade jag även i några platy. Tror att det kan varit ”Musse Pigg silver red top” eller nått liknande. Snygga var det i varje fall =) Platy är levandefödare, det vill säga att de föder levande ungar, och att de (tyvärr) förökar sig som kaniner. Det kan ju vara kul till en början, men de blir lätt många. Annars en perfekt nybörjarfisk. =)
Så med allt detta på plats så skulle jag säga att detta karet, med orginalteknik från paketet, lite fiskar av varje sort, några växter, lite rötter och stenar har ungefär samma förutsättningar som majoriteten av startpaket som säljs. Det var också det som var tanken, och det är också utifrån detta som detta kar skulle skötas.
Grunden till detta kar skulle vara vattenbyte var fjärde vecka, ca 30%, lagom matning med bra foder ( i detta fall Dr. Bassleer´s Chlorella (oslagbart)). Växtnäring (Tropicas Aquacare) enligt rekommenderad dosering och vattenberedningsmedel (Happy life LFM) efter vattenbyten. Inget mer. Men tanken var också att jag skulle slarva lite… dra ut på vattenbytena, råka mata lite mycket, vara något ojämn med gödningen osv.
Eftersom detta karet sedan ganska lång tid tillbaka inte är i mina ägor, och projektet är avslutat så kan jag berätta resultatet.
Jag har aldrig haft ett kar som funkat så felfritt. Under mer än ett år höftade jag på både foder, vattenbyten och näring. Med den relativt lilla cirkulationen och filtreringen som den medföljande pumpen gav klarade det sig fin fint. Jag tror att det beror på den relativt lilla fiskmängden, relativt stora städpatrullen och ganska stora växtmassan som gjorde det möjligt.
Så till alla där ute som för första gången ska starta ett akvarium, följ dessa råd för att få det så lättskött som möjligt:
1. Börja med många växter
2. Köp inte för mycket fiskar, det är både snyggare och bättre med färre arter och individer. Stora fiskar hör hemma i stora akvarium!.
3. Använd bra produkter, mat, näring och vattenberedning är drygt och man tjänar på att ta en dyrare av bättre kvalitet. Mata inte för mycket.
4. Försök att vara konsekvent med vattenbytena. Det är inte så svårt att byta några hinkar i månaden, och det betalar sig stort!.
5. Köp algätare av olika typer, kombinera snäckor, Räkor och sugmunnar för bästa resultat.