månadsarkiv: april 2014

OW-nanot ”Hole”

 

 

Jag hade med ett nano till Malmömässan som var i början av April som var tänkt att det skulle delta i Aquascapingtävlingen ”Aquatic Green Art” i en öppen grupp. Men av någon anledning så blev denna gruppen inte av. Eftersom jag inte blev meddelad detta så hade jag naturligtvis med mitt akvarium, som nu istället bara fick vara för visning vilket dög lika bra för mig.

Karet lottades också ut till en av deltagarna som varit med i tävlingen för ”fasta mått”.

2014-03-16 11.24.43_1k
Hardscapen blev till på vinden hemma i Göteborg. Jag hade lite rötter liggandes och provade flera olika alternativ tills jag fastnade för denna. Som ni ser så är den ganska stor. Men det är inte alltid fel för det. Jag hittade även några snygga svarta stenar som jag en gång plockat i de värmländska skogarna som blev perfekt ihop med roten.

Som bottensubstrat har jag valt att använda Oliver Knotts Nature Soil. Jag tog den svarta, finare sorten. Den lämpar sig bäst till så här små kar.
2014-03-28 14.20.29_1k

Under uppväxttiden så hade jag karet på mitt kontor. Det är enklast då jag har tillgång till co2, växter osv där.
Själva akvariet är från en serie som heter OW som finns på den svenska marknaden. Det är  tillverkat av 4mm Opti White-glas som är en glassort med mindre järn i. Det ger en cleanare och mer krispig look och man slipper de gröna kanterna som blir på vanliga helglaskar. Opti White är numera det självklara valet för mig och många andra som sysslar med Aquascaping.
Karet är på 25 liter och har måtten 40x25x25cm, ett lagom litet nano.
Pumpen som ni ser till höger i bild är en EHEIM AquaCompact 40. Det är ett ytterfilter som är speciellt framtaget för nanoakvarium. Det är en riktigt grym lösning till ett kar i denna storleken då det blir en mycket stor filtermassa i förhållande till vattenvolymen.
Pumpen med vadd till vänster är bara en tillfällig komplettering för att få bort småpartiklar i vattnet.

 

IMG_1610_1k

För att vara helt säker på att lyckas med detta karet har jag valt 2 stycken LED-lampor från EHEIM på vardera 7w. Dessa är även de som jag har i min ena tvillingburk hemma och sett mycket positiv effekt från. De kan verka lite kostsamma till en början men med ljus, och framförallt LED så får man vad man betalar för. I detta fallet är det så värt det =)
IMG_3341_1K

Efter ca 3 veckor var det dags att tömma och ta med det till Malmö för mässan. Såhär såg det ut då. Det hade naturligtvis varit bättre om det hade fått gotta till sig i några veckor till. Väljer man växter med omsorg så kan man faktiskt få det att se riktigt ”moget” ut efter bara nån vecka. Här har jag bytt ut den stora tuben jag hade på jobbet mot en mindre mer smidigare co2-anläggning från Fluval. De är riktigt bra de där små anläggningarna, men jag skulle inte rekommendera dem till så mycket större kar än detta. Om man ser till en snittförbrukning (Källa) på ca 12g co2 per dag och 100 liter vatten skulle denna tuben räcka i ca 40-50 dagar till detta karet. Till ett 100-liters skulle den bara räcka i ca 10 dagar.

IMG_3450_1kJag använde mig av enkla sorters växter som redan hade lite storlek. Några av dem tog jag från karet hemma. På denna bilden ser ni, från bak vänster: Cyperus helferi, Microsorum sp ’Mini’, Vesicularia ferriei och Bucephalandra motleyana. sp. ”Bukit Kelam”.
 Fiskarna är Kolglödstetra (hyphessobrycon amandae) och räkorna är Sakura red (Neocaridina heteropoda).

IMG_3721_1k

 

Det slutgiltiga resultatet ser ni ovan. Vi får hoppas att den nya ägaren tar hand om karet och att det växer till sig riktigt fin! =)

Aquascaping – Hur stort kar ska jag välja?

Det är med jämna mellanrum en fråga som jag får. Och det är en befogad fråga.

Så hur stort kar är optimalt då egentligen?

Det handlar naturligtvis om plats och ekonomi. Ett större kar kostar ju i regel mer än ett mindre. Men bortsett från dessa två parametrar finns det lite annat att ta hänsyn till.

Ett rakt och enkelt svar på frågan skulle vara: Mellan ca 50 och 200 liter. Eller: Mellan ca 50 och 120cm. Jag ska förklara varför.

För det första så är det lättare att jobba med inredningen till ett mindre kar. Stenar som ska agera ”stora berg” har en tendens till att bli svårjobbat stora i ett stort akvarium. Det är också svårt att hitta stenar som är så mycket större än 40-50cm på marknaden.

Stora kar kräver stoooora stenar. Bilden är lådan och länkar till Oliver knotts sida Pbase.com

Ett mindre kar kräver inte lika mycket arbete. Skölja grus, ansa växter, byta vatten osv känns mycket lättare i ett mindre akvarium än ett stort. Oftast så kräver ett ”aquascapingakvarium” ganska frekventa vattenbyten och underhåll minst varje vecka. Det är därför mindre risk att du tröttnar men en lite mindre burk än om du har en stor burk.

Detta märker man av om man misslyckas med en scape. Det känns betydligt enklare att starta om en 100-litersburk än ett 500. Det är ganska mycket slit att tömma och rengöra ett akvarium. Dessutom så ska du förvara fiskar och växter någonstans under tiden. Det räcker med en 20-litershink för ett mindre akvarium medan du kanske måste ockupera badkaret med ett större.

Kanske återigen en ekonomisk koppling, men belysning (tänk på elräkningen) co2 och annan teknik är betydligt billigare och enklare att anpassa till ett mindre kar.

Så satsa hellre pengarna på en mindre burk än en större.  Speciellt om ni är nybörjare. Det är lika vackert med ett välskött, mindre akvarium som med ett större.

LOOP

Så, dags för lite mer från förra helgen i Malmö.

Jag tänkte visa en liten steg för steg serie på den ena Scapen som jag var med och tävlade med. Det var den som kom på tredje plats i tävlingen. Men enligt mig den coolaste av mina bidrag. =)

Den var ganska annorlunda mot vad jag brukar göra, och det var det som gjorde det extra kul tycker jag.

 

Akvariet

Själva karet är byggt av en mycket duktig glasmästare som specialiserat sig på just akvarium. Det är byggt i Opti White-glas. Ett glas som inte innehåller så mycket järn som vanligt glas och blir därför klarare och krispigare.

Det var fasta mått som gällde. Något som jag tycker ganska tråkigt, speciellt om det är en kub. Men med just denna scapen så spelade det inte så stor roll. Det funkar bäst i just en kub.

 Hardscape

Hardscapen är en ganska avgörande del i denna scape. Därför var det extra viktigt att lägga krut på den delen.

Det var ganska mycket pill för att få bågen att forma den runda formen som jag ville ha. Jag insåg ganska fort att det skulle bli svårt i och med det lilla karet. Hade det varit en 50x50x50cm kub så hade det varit mycket enklare. Och jag tror också att det hade blivit snyggare i slutändan också. Kanske är läge att göra en till, större? =)

 Bakgrund

Bakgrunden är ett eget kapitel…

Eftersom min idé om ett litet, litet slott på toppen av klippan, en odjursliknande varelse i vattnet och därmed sagokänsla gick ii krasch. Det finns inga små slott!, och de är omöjliga att tillverka. ( Tro mig, jag har försökt och misslyckats flertalet gånger). Det var helt enkelt bara att ge upp den tanken och spåna vidare.

Fotobakgrunder är något som jag är ganska allergisk mot i vanliga fall. Men jag bestämde mig för att göra en custom sådan som skulle skapa rejält med djup, och en känsla av magi eller sci fi.

Vet inte om det är något jag kommer att göra om, det var väldigt tidskrävande. Och jag gick kanske in i detalj på ett sätt som ändå inte skulle synas senare. Jag klippte och klistrade från massor av olika bilder för att få till berg som skulle se ut som Dragonstone, solstrålar som skulle komma från rätt punkt och synas i vattnet på ett äkta sätt. En bra uttoning på HC-mattan var ett måste för att få till djupet… osv… timmarna rann iväg. Men det var också sjukt kul. Och jag gillar även resultatet.

Slutresultat

Scapen startades ca 1 månad innan tävlingen och stod på mitt kontor för att växa till sig. När tiden var inne så tömde jag det på vatten och tog med det till Malmö där jag fyllde upp det och stoppade fiskar och räkor i.
Det kom som sagt på 3:e plats i tävlingen. Fick en del minus av domaren för att det var en fotobakgrund, synlig co2 ( Jag blev sponsrad av Fluval med LED-belysningen och co2:n så, det behövdes liksom visas upp.) och att det var nån död fisk i. Fisken var Indostomus crocodilus, en ganska känslig art, som inte gillade flytten. Dagen därpå var alla döda!. =(

Det var en kul scape att göra och jag är nöjd med resultatet. Jag skänkte allt för auktion som ägde rum i slutet på mässan. Alla pengarna som kom in gick till Nordiska diskussällskapet som var huvudarrangör av mässan.

Undrar vad man ska knåpa ihop till nästa år? =)

Så odlas akvarieväxter, varför?

lileaopsJag på en bädd av Lileaopsis @ Anubias nursery Italien -13

Ni har säkert hör talas om ”emersed” eller ”emerged” i samband med akvarieväxter och dess utförande. Dessa uttryck syftar på att växten har vuxit ovan vattenytan med endast krukan i vatten eller kraftigt genomfuktad.

Det är så att nästan alla akvarieväxter (med undantag för några få) växer helt eller delvis i sumpområden eller på platser som säsongsvis är torrlagda eller vattentäckta i naturen. Dessa växter kan alltså klara sig både ”på land” och i vatten. Det betyder inte att det är ”sumpväxter” som vi brukar kalla de arter som egentligen inte klarar sig under ytan och därför inte är lämpade för bruk i akvarium.

Många arter har ett anpassat och speciellt beteende och utseende beroende på om det är en undervattensform eller ovanvattensform. Det kan skilja sig ganska mycket på dessa olika former för vissa arter medan andra arter ser i stort sätt lika ut.

Hygrophilia difformis, en växt som ser väldigt olika ut i sin ovan- resp. undervattensform. Udervatten är bilden till vänster.

Hos de flesta producenterna så odlar man alltså de växter som går emersed. Det är främst utav tre anledningar.

En växt har mycket lättare att anpassa sig från en emesed form till submerse (undervatten) form än från en vattenkvalitet till en annan. Växter får alltså en bättre start i akvariet om den acklimatiseras från en emersed form.

Det är lättare att hantera näringsnivåer mm i odöingar som inte är täckta med vatten. Alger och ohyra kan lätt uppstå när man odlar under vatten som man inte får annars. Det finns visserligen en del problem med ohyra ovan ytan också, men det är lättare att bekämpa.

Transporter är lättare med växter som är emersed odlade. De kräver inte samma fuktighet och de är mycket tåligare på många sätt.

Bilderna nedan kommer från Tropica i Danmark. Det är en av de ledande producenterna av akvarieväxter.

tropicaa

Till vänster ser ni de väldiga Echinodorus-moderplantorna som de använder att ta skott från som sedan får växa till sig i krukan ett tag innan de skeppas vidare ut i världen. Den ”halva” personen ni ser på bilden är Peter Haack, en filur som många av er säkert känner till. (Det är han som har sodan Plantswap.)

tropica

Här står bebisplantor av alla dess slag för tillväxt i Tropica´s växthus.

tropi

 

Ett annat sätt att föröka arter på är via Tissue culture eller In Vitro som man också säger. För detta så krävs det ett avancerat labb där man rengör och delar upp växterna i små burkar med näringsrik gel i. När växterna förökat sig i sina burkar splittar man upp dem till vanliga krukor som får stå i växthusen, som på bilden ovan. Numera kan man även köpa växter direkt i koppen. Tropica´s serie med koppar heter 1-2-Grow.

 

En annan producent, som ni säkert hört mig nämna innan är Anubias. Det är ett företag i Italien som jobbar riktigt hårt på att ta fram nya arter av högsta kvalitet.

aanubiasI Italien trivdes både jag och växterna bra. Här ser ni ett av de många växthusen hos Anubias. Snyggt, rent och bra ordning.

anubia1

Det finns naturligtvis undantag, inte alla växter kan odlas emersed. Här har vi Vallisneria spiralis, en av de arter som är helt akvatiska.

anubialabbVanligast i Sverige från Anubias är deras In Vitro-serie. Ni vet växterna i burk? Här tillverkas de. På ett labb, ganska likt Tropicas, fast 10ggr större.

anubiaslabb

Här är ett av rummen där kopparna får växa till sig. Det var massor av liknande rum efter varandra och tillsammans måste de rymma tusentals koppar.
Kanske är det dessa som är på väg till Sverige just nu =).

Men om vi hoppar tillbaks hem till Sverige igen, så har vi faktiskt en producent också. Nygaards trädgårdar i Halmstad.

nygaaaa

Här ser ni en hårt arbetande besökare =) och Ingrid Nygaard, dåvarande ägare och grundare tillsammans med sin man Dan. Numera har Dans bror och fru tagit över verksamheten sen nått år tillbaka. Denna bilden har alltså nått år på nacken.

nygaa2

Trots det delvis ganska kyliga Sverige så ser växterna ut att trivas även här!

 

nyga1Nygaards anläggning är naturligtvis inte alls lika stor som Tropica´s eller Anubias. Och de har inget labb för att föröka Tissue Culture, men den är välskött och mysig på nått sätt och alla växter som stannar här för tillväxt är glada växter =)

 

 

 

Alla Diskus från Championatet i helgen.

Det kommer att komma lite inlägg undan för undan från helgen som var i Malmö här på bloggen. Jag ska bland annat redovisa mina bidrag i Nanotävlingen, visa massor bilder av fina räkor från räktävlingen och kanske även ett allmänt inlägg från mässan i stort.

Men först ut får bli Diskusen. Det var alltså Nordiska Diskuschampionatet och det var odlare från många olika delar av världen. Och enligt de som kan Diskus så hölls en mycket hög nivå.

Jag hade som uppgift att fota av alla fiskarna inför bedömningen. Det skulle endast vara foton för att identifiera respektive bidrag i själva bedömningsformuläret. Det skulle alltså inte bedömas något utifrån dessa bilder. Vilket jag upptäckte var ganska skönt. En del av fiskarna var ganska griniga och ville absolut inte vara med på bild…

Dessa bilder är alltså inte av någon värst bra kvalitet rent fotomässigt. Somliga är sämre än andra…

Men jag tänkte ändå att jag skulle dela med mig av dem eftersom de fanns. =)

Här kommer alltså alla i fallande ordning. De första bilderna är resultaten i respektive grupp, poäng, odlare osv. Dessa bilder är lånade av Nordiska diskussällskapets forum. www.ndss.se

Som helt ovetande inom Diskushobbyn så var mina favoriter utifrån form och färg nummer 8, 76 och 116.

 

1 ImageUploadedByTapatalk1396935936.443381 ImageUploadedByTapatalk1396935894.293213 ImageUploadedByTapatalk1396935876.343659 ImageUploadedByTapatalk1396935832.493990 ImageUploadedByTapatalk1396935864.231034 ImageUploadedByTapatalk1396935819.943812 ImageUploadedByTapatalk1396935809.327779

”Minitävling” på Malmömässan

dela med dig

Nu är det inte långt kvar!

Imorgon bitti så tar jag mitt pick å pack å beger mig till Malmö. Där kommer det under helgen att vara massor av kul akvarieevent.

Bland annat så kommer den årliga Ciklidstämman att äga hus. Det kommer vara en räktävling, det nordiska diskuschampionatet, Aquatic green art (Nanoaquascapingtävling) mm.

Jag ska bland annat delta i nanotävlingen, fota alla diskus och räkor samt ha 2 aquascaping- work shops. En på lördag och en på söndag. En lite enklare set up som inte kräver så avancerad hårdvara, och en som är lite mer avancerad.
Ska bli kul att göra detta, har inte gjort någon ren work shop där jag står på scen inför folk förut. Utan mer jobbat undertiden som jag snackat med de som tittat på…

För er som ska dit kan jag lova er mycket skoj, och jag hoppas ni kommer och tjoar på mig =).

För er som inte ska dit kan jag bara beklaga…
Nejdå. =)

Jag tänkte att ni skulle kunna följa händelserna på sociala medier. Jag själv kommer att lägga upp en del på Facebook, och kanske instagram. Och även några enklare inlägg med bilder här på bloggen.
Jag tänkte uppmana alla andra som ska dit att göra detsamma. Hjälp mig att visa de som inte kommer hur nice det är! =)

Jag tänkte faktiskt till och med att jag skulle dela ut lite småsaker till en del av de som hjälper mig med detta.

Ta kort på mässan på er själva, mig, ett snyggt akvarium eller något annat (måste vara relaterat till akvarium eller mässan på ett eller annat sätt) och publicera dem på Facebook eller Instagram och använd bägge dessa ”hashtags”

#Brams

#Djurmagazinet

Jag kommer att kolla allt som kommer ut märkta med dessa och söka upp er på mässan på ett eller annat sätt. Jag kommer att ha lite akvarieprylar med mig att ge bort, kanske lite växter som blev över från work shopen, eller pincetten som jag använde, en T-shirt, keps eller nån foderburk, ett antal Linea CUP´s, en pump… osv… Vi får se vad jag hittar. =)

(Jag kan inte dela ut saker till alla som lägger ut bilder, och det är jag som bestämmer vem som får vad och det kan inte överklagas.)

Torrscapekar…

Skärmavbild 2014-02-23 kl. 00.24.26Kolla in det där torrscapekaret… Tänk vilken ultimat tillfredställelse att mötas av det där när man traskar in till den lokala zoobutiken för att handla sten eller rötter. Jag försöker alltid tala om för butikerna att de borde ha en plats där man kan testa lite hardscpaes i. Det behöver ju inte vara så fixat som på denna bilden. Oftast räcker det med en plastback som är 100x50cm med en decimeter sand i. Så kan man skissa upp storleken på botten av sitt kar hemma där i och sedan börja testa lite olika placeringar redan i affären.

Här kommer en bild på mitt torrscapekar som jag hade på balkongen innan, det är exakt samma mått som mina tvillingburkar. Det är ett enkelt sätt att testa massa olika lösningar utan att riskera att repa ditt riktiga kar. Dessutom så är det sjukt kul också. Jag tillbringade många sommarkvällstimmar på balkongen med detta karet =)

hs3

Ett enklare sätt är att ta en kartong, eller bara tejpa upp storleken av ditt kar på golvet. En temporär lösning som är bättre än inget.

1900093_710004619049936_725869466_nHär har jag gjort en enkel lösning på jobbet för att prova ut lite rötter och stenar till OW-Karet som jag ska göra en Work shop med på Malmömässan till helgen.
Det är 60x40cm som är ett bra mått, det finns många kartonger som har de måtten =).