månadsarkiv: juni 2014

Hemma igen…

 

Jaha, då var man hemma igen i det som kallas sommarsverige då. 12 grader kallt och regn var det när vi landade på Säve flygplats igår…

jag har varit på Sardinien i 7 dagar. 28-30 grader i luften och kristallklart vatten. Perfekt skulle man kunna säga. =)

 

Innan jag åkte så bytte jag vatten på karen och matade lite extra i några dagar innan. Jag doserade dubbel dos gödning och ökade belysningstiden med en timma!

Ja, ni tänker rätt, det låter knäppt även i mina öron… Men saken är den att jag haft lite problem med Cyanobakterier (blågröna alger) i den högra burken en längre tid, även en del sammetsalger och toffsalger finns i den burken. Och jag tycker inte riktigt att det tagit sig ordentligt. Micranthemum Monte Carlo som jag har som bottentäckare i den burken har inte växt ihop helt, trots att det gått mycket längre tid än vad som ska behövas. Den och H. sp ’Japan’ (som också växt sakta) har varit bleka i topparna och växt sakta som få.

Att göra tvärt mot vad man annars gör när man lämnar sina kar en vecka var ett sorts test för att se om det skulle vända. Att symtomen berott på näringsbrister behövs ingen raketforskare för att reda ut. Så att öka näringsdosen något var ganska självklart. Men även att öka belysningstiden kan bidra till att växterna kickar igång bättre och att man får mindre problem med algerna.

bild 1

Bägge burkarna efter hemkomst. Jag hade dragit ner persiennerna och även täckt frontrutorna med vit plexi under de dagarna jag var borta. I vanliga fall orkar jag inte att hissa upp och ner dem varje dag, men då får jag också in en hel del ströljus i karen som är en direkt orsak till sammets och andra alger.

bild 2

Högra burken har fortfarande en del cyano kvar längst med framkanten, inte mer än när jag lämnade, men inte mindre heller… Men, till min lycka har det vuxit till sig rejält. Botten är i stort sett täckt och det blir till att ta fram saxen. Hydrocotylen hade spritt sig också, och man såg på bladen att det var kraftiga, stora och friska. Tillskillnad från de bladen som varit innan, bleka och bräckliga.

bild 3

Så mycket som det vuxit denna veckan har det inte gjort på nästan hela tiden under denna set upen. bild 4

 

Den vänstra karet var också ganska happy. Det är ingen scape direkt utan mer en växtbank som jag låter växa på så länge. Jag har lite idéer till detta men det får vänta tills efter semestern. Då ska jag styra upp nått nice! =)

 

Så vad är då summan av detta…? Att jag ska öka gödningen är ju självklart. Men också att man kanske inte ska vara så rädd för att lämna karen en vecka eller två utan uppsyn. De flesta gånger jag har varit ute och rest så har jag minskat ljuset och näringen. Kanske använt foderautomater och gödningsdoserare för att försöka hålla jämna nivåer. Visst har det funkat ganska bra. Men det har också funnits en del ärr kvar ett tag efter en semester.

Denna gången gjorde jag tvärt om och kom hem till akvarium som såg bättre ut än när jag åkte!

Vad har ni för tips på hur man ska förbereda karen inför semester?

Tackla algerna

Lite alger får man alltid, och de behöver inte vara ett jättebesvär. Ibland tycker jag till och med att de är riktigt snygga!.

Ja, då var det väl officiellt sommar igen då!

Med sommar kommer sol, och med sol kommer alger… Ja, vi vet ju alla att direkt solsken inte är något att föredra på sitt akvarium. Men faktum är att även om akvariet inte träffas av direkta solstrålar så påverkas det av den ljusare årstiden. Nästan alla upplever att de har större problem med alger under sommarhalvåret än vinterhalvåret.

Så hur ska vi tackla detta på ett bra sätt? Här kommer det fem bra tips hur du kan förbättra ljus- alg-problemen:

1. Tidur

Ljuskällan ska vara kopplad till tidur så att man kan kontrollera antalljustimmar på ett enkelt sätt. en kvart mer eller mindre kan vara ”droppen…”. Att tända när man vaknar och släcka när man lägger sig är en dålig taktik. Mellan 6 och 10 timmar är oftast en lagom lång belysningsperod.

2. Belysning som är avsedd för akvarium

Använd bara ljuskällor som är speciellt anpassade för att använda i akvarium. Andra ljuskällor kan verka bra men innehåller oftast en hel del ljus som gynnar algtillväxten på ett eller annat sätt.

3. Byt ut ljuskällan med jämna mellanrum

Det måsta vara en bra och fräsch ljuskälla. Det är olika lång effekt på olika ljuskällor. Hör efter i er butik hur ofta ni bör byta. Lysrör som ändå är det vanligaste byter man efter 12-18 månader även om de fortfarande brinner. Mycket av det ”bra” ljuset har då förbrukats och man får oftast problem med alger. Ett litet tips är att skriva upp när man bytt ljuskällan så man har koll på när det är dags att byte igen.

3. Kontrollera direkt solljus men även ströljus.

Kontrollera infallande ljus. Direkt solsken är som sagt inte bra. Men ett ljust rum kan också ställa till problem. Kontrollera det med persienner eller täck över akvariet när ni inte är hemma. Detta kan göra stor skillnad.

4. Rätt mängd ljus

Det är inta bara hur lång tid som akvariet får ljus som är viktigt utan också hur mycket ljus det får under de tända timmarna. En myt är att mycket ljus går hand i hand med mycket alger. Men så behöver det inte vara. Så länge det är ett bra ljus så kan man kräma på ganska mycket. Faktum är att jag tror att för lite ljus oftast är en orsak till alger. Då får inte växterna tillräckligt med ljus för att växa och har svårt att hålla konkurrens om näringsämnena med algerna.

5. Allt annat

Som med det mesta så är det ju inte bara ljuset som spelar in på hur akvariet ser ut och beter sig. Mycket ljus kräver också i regel mer växter och mer växtgödning. Har man lite mindre ljus så ska man kanske hålla igen lite på näringen så att ingen parameter blir för hög. Detta är naturligtvis inte det lättaste, och det är svårt att ge några siffror på vad som faktiskt funkar. Man får helt enkelt prova sig fram till en lagom nivå som passar just sitt akvarium!

Min Youtube-kanal!

Ni har väl inte missat mina akvariefilmer på Youtube?

Klicka härför att komma till kanalen.

Klicka här för att komma till presentationsvideon som visar ett bildspel över en del av mina skapelser.

Klicka här för att komma till min mest visade video (Hjälp mig att komma upp i 100 000 visningar) =)

 

Vad skulle ni vilja se för filmklipp? Några förslag?

Twinstar och cyano!

 

 

Jag har testat Twinstar ett tag nu. Det är en ny pryl som det finns flera teorier om hur den fungerar. Det sägs att den ska motverka de flesta typer av alger.
Visst är det så att jag har minimala algproblem i en del av karen jag testat. Men i min högra tvillingburk, där jag fajtats med Cyano till och från ända sen jag startade denna scapen har jag inte sett några som helst indikationer på att min Twinstar tar bort algerna.

När jag satte i Twinstaren så slutade jag med alla andra medel för att bekämpa algerna. Jag plockade bort så mycket jag kunde vid delvattenbyte och försökte justera näringsnivåerna till algernas nackdel.

Som ni ser på bilderna nedan så är Cyanon ganska påtaglig…

Har någon av er testat Twinstar? Vad tycker ni om den?

Läs mer om produkten på http://www.twinstarnano.com/lang_en/

20140604-212049-76849096.jpg

20140604-212048-76848358.jpg

20140604-212048-76848722.jpg

Interzoo 2014, Bilder!

Under mässans dagar hade jag tänkt att det skulle komma inlägg med lite bilder undan för undan här på bloggen. Men tekniken är inte alltid med mig. På halvdålig lina och många bilder gav jag snabbt upp.

Här kommer istället ett album med ett urval från akvaristiken som presenterades.

Vill ni veta eller se mer? Kommentera gärna här på bloggen så ska jag se om jag kan svara, eller visa mer bilder på just det ni undrar över!.