månadsarkiv: maj 2015

The Green chapter, Singapore

Idag har jag kollat in The Green Chapter i Singapore som är en akvariebutik med inriktning på Aquascaping, växter, nano och räkor. Passar mig perfekt!

Jag slänger upp lite snapshots tagna med mobilen, det kommer lite bättre bilder senare när jag kommit hem och gått igenom kameran. 

   
                           

Dr. Bassleers fish disease diagnosis

Hej

Idag kommer jag bara med ett litet snabbt och användbart tips.

Jag hittade denna sida hos Dr. Bassleer (en av de bästa i världen på fisksjukdomar) sida.
Det är ett diagnosverktyg för att reda ut vilken sjukdom din fisk lider av samt hur du botar det.
Det är mycket viktigt att man ställer en riktig diagnos innan man medicinerar. Och det är inte det lättaste.
Men testa denna.
http://www.bassleer.com/diagnosis_fish_diseases

Det finns även en app för detta med en del gratismaterial. Använder man den mycket så är det kanske värt att köpa hela upplagor också. Hans böcker är som sagt de bästa som finns inom ämnet, så det kan vara väl spenderade pengar. (Böckerna går även att köpa i pappersform. Beställ i din Djurmagazinetbutik.)
http://www.bassleer.com/?CategoryID=181&ArticleID=473

Frågor om ”flytande co2” och ljus.

Det var ett tag sedan, men nu är det dags att ta upp en av läsarnas frågor. jag gör en ny kategori som heter ”Frågor & svar” där jag kan samla alla under.

Hej jag likade din sida för några månader sen. Jag och min tjej fick ett akvarium av våran granne för 3 månader sen. Vi blev helt frälsta, speciellt i växter och aquascaping. Nu har vi köpt ett nytt kar för några veckor sedan. Vi har även fått tag i ett aqua medic ramp. 6*39W T5. Kanske lite overkill men vi fick den billigt av en vän. Detta ska bli vårt första riktiga växtkar, det är 120*40*50 (240L). Nu till mina frågor:

1. Vilka ljusrör ska vi ha? Ska vi använda alla 6 st? Läste någonstans att en riktlinje är 0,5 W per liter. Såfall behöver vi bara använda 4 rör.

2. Vi använder just nu PMDD och easycarbo. Tycker du att det värt att investera i ett riktigt CO2 system. Jag hade kunnat tänka mig att lägga ut pengarna, men hur länge räcker en tub till ett så stort kar? Vill inte köpa nya tuber varje månad. Vad är skillnaden mellan flytande CO2?’ hoppas du orkar svara på frågorna till två nybörjare

mvh daniel & embla

  

Svar:
Hej David och Embla

Kul att ni funnit er väg in i hobbyn och att ni tycks inspireras av det jag gör. Många som inte tänkt tanken att börja med akvarium som hobby tycker ändå att just Aquascaping och riktiga växtkar är vackra och inspirerande. Som med allt annat så finns det olika sätt att uppnå mål med även inom detta. Mycket handlar om vilken nivå man vill lägga sig på. Hur avancerat man vill ha det, vilken budget man har och hur snabbt man vill ha resultat.
Jag utgår från att ni är nybörjare inom detta och att ni vill starta på en stabil nivå där ni kan se ett fint resultat utan att ägna allt för mycket tid och pengar. Sen kan ni alltid utveckla från det.

1. Ljus är den absolut viktigaste faktorn i ett växtakvarium. Det är ljuset som sätter nivån för allt annat och därför bra att tänka igenom.
Om vi tar mängden ljus först. Du har ett kar som är 50cm högt på 240 liter. Till det så kan du som max få ut 234 w fördelat på 6 T5 rör. Det är precis som du skriver lätt överflödigt. Även om det nu skulle fungera så är det kanske inte det lättaste att börja med. Fördelen är att du längre fram kan välja att köra alla 6 rör en timma eller två mitt i belysningsperioden. Men vi håller oss från det idag tror jag.
4 x 39 watt blir 154 w vilket jag tror blir alldeles perfekt att börja med. Rejält med kräm men inte så att det blir svårt att kontrollera. Du kan komplettera med reflektorer om du inte redan har det. Det ger mer kräm utan att förbruka mer energi.
Det finns en uppsjö av lysrör som är bra. Det viktigaste är att du köper rör som är avsedda för akvariebruk och att du byter dem efter ca 18 månader. Jag skulle nog säga att du ska ha 3st Aquastar och 1st Grolux, bägge från Sylvania. Det blir en bra kombo som är svårslagen, och de är lätta att få tag på. Sätt groluxet i någon av de mellersta platserna.

2. JA, det är värt att köpa en riktig co2-anläggning. Det kan verka som en dyr investering från början men det betalar sig snabbt. Att använda kolersättningsmedel i flytande form blir ganska fort en stor kostnad till så pass stort akvarium. I slutändan så kommer du tjäna på att ha en trycksatt anläggning, både i pengar och glädje.
Hur länge räcker en tub? Jadu, den ständiga frågan. Det är inte så lätt att svara på. Det är ungefär som att svara på hur länge en liter Coca Cola räcker, eller hur många gubbar man kan rita med en kulspetspenna. =)
Det beror på massor olika faktorer. Dels hur mycket co2 du vill ha i karet, men också ytcirkulation, antal växter, hur mycket ljus, antal fiskar, vilken näring och hur mycket etc etc etc.
Men, det finns ju naturligtvis ungefärliga riktlinjer att gå på.
Det gjordes en undersökning på Plantswap.se för många år sedan där ett stort antal (ca 50st) växtakvarister antecknade sin co2-förbrukning. Jag hittar den inte nu utan skulle länka den isf. ska se om jag kan hitta den.
EDIT (Tack Hawkse, http://www.plantswap.se/diverse/co2/sum.php)
Det var stora kar, små kar, mycket växter, lite cirkulation, lagom ljus, veckovis vattenbyte och det motsatta. Ja, du fattar, väldigt olika förutsättningar för hur mycket gas som går åt.
Enligt detta testet så går det åt 12 gram co2 per 100L akvarium per dygn. Att ta i hänsyn är att det varierade ganska mycket. Om jag minns rätt så hade den med lägst förbrukning strax under 2 gram per dygn och 100L och den som hade mest låg uppåt 35 gram.
Jag skulle säga att 12 gram är ganska högt och att 6-8 gram är mer rimligt. Men om man då räknar på 10 gram så är det enkelt och man har lagt sig mitt mellan.
Om du köper en anläggning med en 2kg-tub så räcker den till ditt 240-litersakvarium i 83 dagar.
Det kostar ca 2-300kr att fylla tuben skulle jag gissa på.

HappyCarbo, EasyCarbo, Seachem excel etc. har alla samma funktion. De fungerar mycket bra och ger en näst intill lik effekt som riktig co2 ger. Även om resultatet är ganska likt så är det en helt annan sak.
Kolersättningsmedlen som de kallas har ett verksamt ämne som i själva verket är ett typ av nervgift som heter gultaraldehyde. Detta är alltså ingen direkt källa till kol för plantorna utan ett ämne som dödar/fräter bort den absolut yttersta beläggningen på bladen som gör att växterna kan ta åt sig co2n som redan finns i vattnet. Det är därför man måste dosera den var dag, den är för ”giftig” för fiskar och annat för att kunna hälla i en veckodos.
Men, den ger ett bra resultat och ska inte vara skadlig om man använder den efter rekommenderad dos.

Hoppas du fick svar på dina frågor.
/Christian

Dags att ansa mossan

_MG_9387Mossan har tagit sig ganska bra i min nya design. Det är lite varierande hur mycket den vuxit beroende på vilken art och var den är placerad.
Det var i alla fall dags att ansa den under vattenbytet jag gjorde i helgen.
Ett vanligt fel som ”man” lätt gör är att man släpper på mossan för mycket i början. Man gläds helt enkelt åt att den växer och att den börjar breda ut sig. Är man inte där med saxen i tid så kan följderna bli att den inte växer fast ordentligt på underlaget och lossnar när den blir större.
Skadan är då redan skedd och man får binda om den. Något som inte alltid är så enkelt. Speciellt inte i denna scapen där det är många grenar som går huller om buller om varandra och även då jag förankrat de flesta i varandra eller stenar.

_MG_9375Så var inte rädda för att klippa mossan ganska tidigt. Som ni ser så är det ingen överdriven mängd mossa, men jag ansar den ändå. Genom att klippa den i så tidigt skede så tuktar man den att krypa längst med roten istället för att spreta iväg.

_MG_9381Även där mossan inte vuxit alls så bra klipper jag lite. Det fungerar ungefär som en häck i trädgården, ju mer du klipper den desto tätare blir den.

Det är bra att använda en vass sax till mossorna. Det finns speciella saxar och verktyg i din lokala zoobutik. De är speciellt framtagna för att komma åt där det är trångt och den vassa eggen ger ett bra skär. JBL har en serie som heter ProScape som är bra, bara be din butik ta hem om det inte finns i lager.

 

Trädgårdsdamm

Att vatten i trädgården skapar något ”magiskt” och levande är allmänt känt. Ända sedan tusentals år innan Kristus födelse har människan använt dammar och vattendrag i sin närvaro för att skapa harmoni och lugn.
En damm kan vara allt från en enkel springbrunn på balkongen till en stor anläggning som kräver mycket jobb och planering för att anlägga. Oavsett hur du vill att din damm ska se ut så finns det en del saker som kan vara bra att tänka på.

Placering av dammen är viktig, beroende på hur träd runtomkring står och hur solen träffar dammen så kan det bli olika omständigheter att ta hänsyn till. Mycket löv som faller kan skapa oreda i dammen medan trädens skuggor gör nytta för att hålla algerna i schack.

Använd mycket växter i din damm. De hjälper dig att hålla algerna borta. Dels så skuggar de lite, men konkurrerar också direkt med algerna om näringsämnena i vattnet. Och visst är det snyggt med en grön oas kring vattenytan?

Fiskar i dammen skapar ytterligare liv och är ett trevligt inslag. Men du bör kolla upp vilka fiskar som är lämpliga för din damm. Många av de vanligare fiskarna som används till damm kan bli stora och växa ur en mindre damm. Guldfisk är en av de vanligaste fiskarna och är också en av de enklaste.

Den vanliga guldfisken känner vi som röd eller orange, men det finns också andra fina färger som helgula och vita med orangea och svarta fläckar.
Innan du köper fisk är det bra om dammen varit igång ett tag så att den är i balans. Vattnet bör också vara ganska varmt, du ska därför vänta med fisk tills nätterna är frostfria. Helst ska temperaturen inte understiga 10 grader i vattnet.

Ha också i åtanke att beroende på dammens utformning och storlek kan fiskarna behöva ett annat ställe att leva på under vinterhalvåret. Ska de kunna övervintra i dammen bör den vara minst 50cm djup och man kan behöva komplettera med teknik som gör att dammen inte bottenfryser.

Mata dina fiskar med speciellt foder för dammfisk. Det ger dina fiskar den näring de behöver för att trivas och färga ut samtidigt som du inte behöver oroa dig för att maten skräpar ner vattnet.
Oavsett hur du vill att din damm ska se ut så hjälper vi på Djurmagazinet dig gärna.

Kom in till oss för rådgivning om allt som rör din damm. Lycka till!

Förstå växterna – Alger och Växter

IMG_9763

En ”Kanelbulle” på promenad.

 

Först vill jag påpeka att alla akvarium har alger, mer eller mindre. Och alger behöver inte alltid vara katastrof och fult. Det kan till och med vara ganska vackert ibland. Alger kommer ofta på tal när man nämner näring. Ett vanligt påstående som inte är helt riktigt är att man får alger om man använder en näring. Det är dock inte helt sant.

IMG_9789

Alger är inte alltid fult. Ibland är det till och med vackert.

 

Alger är nog det vanligaste problemet i vår hobby och alger är orsaken till att många akvarister tröttnar och tappar intresset. Det är mycket som spelar in det kommer till förebyggande och undvikande av alger, men vanliga myter som att mycket ljus och näring skapar alger är inte riktigt sanna. Det är snarare bristen på viss näring och ett dåligt ljus som gynnar algerna.

Alger är också en typ av växt. Men alger är inte riktigt lika kräsna som de ”vanliga” växterna. De klarar av att driva en fotosyntes under sämre förhållanden och kan t.ex. växa på ljuset från TV-apparaten. Växterna däremot behöver ett bra och starkt ljus för att växa. Likadant ser det ut med näringen. Saknas något näringsämne stannar växtens tillväxt av och upptaget av de övriga näringsämnena minskas då också. Algerna är mycket duktigare på att anpassa sig och kan växa utan det bristande ämnet. De har då inte längre konkurrens från växterna och tar lätt över vilket resulterar i problem.

Genom att istället tillfredsställa växterna med den näring de behöver och ett bra ljus konkurrerar de ut algerna ganska lätt och de blir inte längre ett problem. Så länge alla staplar med näring finns behöver man inte oroa sig för att det är några staplar som är lite höga. Det är värre med de som håller på att ta slut.

jeuf0004

Med andra ord undviker man ofta algproblem genom att tillfredsställa växternas behov.

Om man ändå skulle få alger finns massor av olika sätt att ta bort dem rent fysiskt. Man kan använda algskrapor, magneter och trasor med mera.

Ett litet tips. Trådalger snurras lätt upp på en vanlig grillpinne eller liknande. Till alger på stenar och rötter kan man använda en gammal tandborste som borsten är nedklippt på. Värm halsen med en värmepistol och vinkla till 90 grader så undviker man skvalpvågor om man borstar stenarna under vattnet.

Veckans växt, Anubias barteri var. ’Coffeifolia’

Dags att ta upp ännu en enkel växt. Vi ska kolla närmare på den enligt mig snyggaste sortens Anubias.

Latinskt namn: Anubias barteri var. Coffeifolia
Handelsnamn/synonym: Kaffeanubias
Ursprung: Afrika, kultiverad
Grupp: Epifyt, Rosettväxt med rotstock
Ljuskrav: Låg
Co2krav: Låg
Känslighet: Medel

Anubiassläktet är välkänt för nästan alla akvarister. Kan man en växt så är det Anubias. Det beror säkert på att det är en av de enklaste sorterna som finns i handeln. De har mycket låga krav och klarar sig även bra i akvarium med herbivora arter.
Som många av varianterna så härstammar Coffeifolian från Anubias barteri och är en variant av denne. Det som skiljer Coffeifolian mest från de andra Anubias-sorterna är att den har böjda eller välvda blad mellan nerverna vilket ger en bullig och vågig look. Den har också något mörkgrönare blad. De nya bladen är oftast brunröda eller åt det gulare eller rosa hållet och bladstängeln kan hålla kvar de rödaktiga tonerna även efter att bladet ändrat färg.
Det är också bladen som gett växten dess namn då den liknar kaffebusken (Coffea).
Det är en epifytisk växt vilket innebär att den trivs bäst på stenar eller rötter och ska inte planteras ner i substratet, speciellt inte om man har en finare sand. Då kvävs lätt växten och dör. Bind den med fiskelina, gummiband eller buntband mot underlaget och den kommer snart att växa fast. Sen kan du ta bort hjälpmedlet och den kommer att sitta kvar.
Förutom detta så är den alltså ganska tålig och fungerar i de flesta miljöer. Som alla andra Anubias så växer den mycket sakta. Den skjuter kanske max ett till två nya blad i månaden under optimala förhållanden.
Att den växer så sakta gör att den oftast blir utsatt för toffs eller skäggalger. Får man problem med dem så kan man skrapa bort dem försiktigt med en disksvamp eller pensla kanterna (det är oftast där algerna sätter sig) med flytande kolkälla (EasyCarbo, HappyCarbo, Seachem Excel etc). Då kommer algerna att bli vita och dö omgående.
Ett litet ”fun fact”, som jag inte vet om det är helt sant eller inte är att det sägs att Anubiasen växer så sakta så att den inte förstår att den kommit under vattnet och därför blommar.
Undervattensväxter blommar nämligen inte under vattnet (utom vissa sorter som tydligen inte förstår bättre) då det inte finns något som kan sprida dess pollen. Istället passar de på att blomma under torrperioder då de står ovan ytan eller skjuter upp stänglar som blommar ovan ytan. Ex, Näckrosor etc.
Det finns andra sorter som också växer sakta som går under samma fenomen, jag tänker främst på Bucephalandra, så det kanske ligger något i det.?
Men om Anubiasen trivs så kommer det vita fina blommor. Den tillhör släktet Kallor så den påminner en del om vissa växter vi har i fönstret hemma.

Använd Coffeifolian i stora eller små burkar. Det finns till och med en dvärgvariant som är muterad att inte få så stora blad som lämpar sig bra till nanokar. Den funkar i mycket ljus, mörkare kar och som sagt även tillsammans med fiskar som gillar att äta växter.
Den kan tyckas vara en lite dyrare växt, och det är just för att det tar ganska lång tid att driva upp dem, men det är väl spenderade pengar. Den kommer garanterat att visa sina bästa sidor och du kommer att ha en fin växt långt framöver.

Google bildsök: http://bit.ly/1GIYZi0
Länk till Tropica: http://bit.ly/1PgbBli

Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka på länken:
http://blogg.djurmagazinet.se/?s=veckans+v%C3%A4xt