månadsarkiv: juli 2015

Förstå växterna – Ljus

LED-armaturer från TMC i närmaste burken och klassiska, fantastiska, bästa Philips Aquarelle T8 i den bortre.

LED-armaturer från TMC i närmaste burken och klassiska, fantastiska, bästa Philips Aquarelle T8 i den bortre.

Nu har vi kommit in på en viktig bit vad det gäller växter och alger. Jag kommer i detta inlägg förklara grunderna och de viktigaste sakerna att tänka på när det gäller val av ljus till ditt akvarium.

Detta kan bli ganska komplicerat men Jag ska försöka vara väldigt pedagogisk, jag tror att jag kan ha användning för detta inlägget i många diskussioner i forum i framtiden och vill kunna länka till det.

Det är först mycket viktigt att  förstå att ljuset i akvariet är inte bara är till för att lysa upp och göra det fint. Det är är också den viktigaste biten för att växterna ska kunna driva fotosyntes och växa, och i hanteringen av alger. Det är därför av stor vikt att inte bara du trivs med ljuset utan att också växterna gör det. Det spelar ingen roll hur bra näringsnivåer du har, hur ofta du byter vatten eller vad du har för bottenmaterial om du inte har ett ljus som växterna kan ta användning av.

Bygghalogen är ett praktexempel på vad som kan anses som helt värdelös belysning till akvarium. Om man inte ska fota, då ger de ett mycket fint ljus vill jag lova.

Bygghalogen är ett praktexempel på vad som kan anses som helt värdelös belysning till akvarium. Om man inte ska fota, då ger de ett mycket fint ljus vill jag lova.

Hur mycket ljus eller hur lång belysningstid du har är naturligtvis viktigt men viktigast är vad för slags ljus du har. Att använda en bygghalogen på 1000w över akvariet kan ju verka som en god ide till en början. Men då ljuset den ger är näst intill oanvändbart för växterna är det inte ett bra alternativ alls. Mycket och dåligt ljus är absolut den sämsta kombinationen. Då är det mycket bättre att ha lite mindre ljus, men en bra ljuskälla.
Tänk också på att det är ljuset som styr mängden näring och CO2 som ska doseras. Ju mer ljus, desto mer av de andra också.

Ljuskällor som är avsedda för akvarium innehåller en speciell sammansättning av ljus som gynnar fotosyntesen. Till skillnad från detta är ”vanliga” ljuskällors uppgift oftast bara att lysa upp en miljö för det mänskliga ögat med så låg strömförbrukning som möjligt. Det är alltså inte alls säkert att växterna trivs bara för att det ser ut som en stark och bra ljuskälla i dina ögon.
Det är också delvis detta som gör att ett lysrör i akvarieaffären kostar mer än ”vanligt” lysrör på ex. en byggmarknad.

PUR- Utan att gå för djupt på detta vill vi ändå nämna värdet PUR (Photosynthetically Usable Radiation). PUR talar om hur bra växten kan tillgodogöra sig ljuset och är därmed en viktig bokstavskombination när det gäller växter och ljus. Man kan på ett enkelt sätt säga att det mäter fotosyntes. Ljus avsett för akvarium har generellt ett högre PUR-värde än ”vanliga” ljuskällor. Men det är också just den delen av ljuset som brinner slut först i exempelvis ett lysrör. PUR-värdet minskar alltså med tiden. Det betyder att ljuskällan kan räknas som förbrukat till akvariet även om det fortfarande lyser. Detta är många oftast omedvetna om och gamla lysrör är ofta en vanlig orsak till att alger tar över. Se till att följa rekommendationerna för hur ofta man ska byta ljuskälla och se till att även glimtändaren byts om det är en armatur som har sådana. Man kan enkelt hålla reda på när de byttes senast genom att märka dem med datum då de byttes ut.

wpid-wp-1399719071634.jpeg

Många lysrör levereras med små klisterlappar som man kan använda för att komma ihåg när man bytte röret. Gör de inte det så går det ju lika bra att skriva med märkpenna på röret, eller sätta en liten tejp vid sidan om.

Vanliga lysrör till exempel skall bytas ut efter ca ett år, då har den gasen som ger det ”bra” ljuset brunnit slut. De så kallade Tri-fosfor rören håller något längre (Aquarelle, Sylvania mm). T5 rör håller ca den dubbla tiden jämfört med de vanliga T8 rören. Kompaktlysrör och energisparlampor ska också bytas med ca 1-2 års intervall. LED-belysningar anger oftast hur många brinntimmar de har. Metallhalogenlampor brukar man räkna med att de räcker ca 2 år till sötvattensakvarium

Kelvin hit, lumens dit, PUR, PAR, LUX osv. Ljusfrågan går snabbt in i en teknisk diskussion om olika värden som kan visa sig vara sämre eller bättre. Väldigt ofta när det snackas om dessa siffror brukar ”folk” tro att de är duktigare än vad de i verkligheten är. Att droppa tusendelar hit å dit tyder inte på något annat än att man vill framstå som kunnig. Sanningen är att även jag har dålig koll på de olika värdena och vad de gör för skillnad. Men jag kan säga att det är stört omöjligt att säga att en ljuskälla är bra eller dålig bara utifrån vissa siffror. Lyssna därför på de som provat olika ljuskällor och kan tala om vad som faktiskt fungerade mer än de som säger att du ska ha 6000 kelvin.

Mycket snack och liten... Kör på det som folk vet funkar istället för att kolla efter ett speciellt Kelvin, lumen eller annat. Här en av mina första armaturer. Först var det ett lysrör, sen två, sen fyra, slutligen fullt och åtta!

Mycket snack och liten… Kör på det som folk vet funkar istället för att kolla efter ett speciellt Kelvin, lumen eller annat. Här en av mina första armaturer. Först var det ett lysrör, sen två, sen fyra, slutligen fullt och åtta!

Färgtemperatur
Med detta sagt så ska jag ändå ta upp begreppet Kelvin som ofta kommer på tal när man snackar akvarieljus och kan vara bra att förstå.
Färgtemperaturen mäts i en enhet som heter Kelvin (K). En het sommardag levererar solen ca 6.000K och det kallar vi i vardagsord för kallvitt. Lägre Kelvin ger en mer varmare ton och högre Kelvin en kallare. Notera att detta inte anger vilken färg ljuset är, utan vilken färgtemperatur. Det innebär visserligen att ljus med riktigt högt kelvin är blå och lägre åt det gulare hållet. Men det betyder inte att två olika ljuskällor med samma kelvin ger samma färg. För ett växtakvarium rekommenderas ofta en belysning kring 6.000K men många föredrar mellan 8.000 och 10.000K. Allt över 10.000K blir väldigt blått och används främst till saltvatten.

(De två sista siffrorna på lysrörets beteckning talar om kelvin. T.ex. så innebär beteckningen TLD 15W/890 på ett lysrör att det är på 9.000K och den första siffran säger att röret har en färgåtergivning som är minst 80 Ra. Ra är en skala från 0-100 som anger färgåtergivningen på röret. 100 = perfekt färgåtergivning, 80 = bra, under 80 = mindre bra.)

Växterna klarar maximalt av att driva fotosyntes i ca 12 timmar. Därför bör aldrig belysningstiden överstiga 12 timmar då detta bara gynnar algerna.
Algerna däremot har nämligen förmågan att ta tillvara på ljuset dygnet runt om det finns möjligheter till det. Växterna är till skillnad från sina ”släktingar” algerna också ganska kräsna. Detta gäller även för ljuset och växterna behöver ett bra starkt ljus för att kunna kicka igång sin fotosyntes.
Läs mer om alger HÄR!

Man ska därför aldrig kompensera ljuskvalitet med kvantitet, då kommer garanterat algproblem som ett ”brev på posten”.

För att kunna kontrollera ljustiden rekommenderas en timer. Då vet man med säkerhet att akvariet får ljus samma tid varje dag. En halvtimma för mycket kan vara den tiden som får ”bägaren att rinna över” och det lilla som skiljer ett algfritt akvarium från algblomning.

Det är lagom att börja med ca 10 timmars belysning till ett vanligt akvarium och ett växtakvarium med mycket ljus något kortare, säg 8 timmar. Sen kan man lätt justera tiden om man ser att det inte dyker upp onormalt med alger.

 

Det är bättre med ett svagare, bättre ljus än ett starkt dåligt ljus. Och det är samtidigt bättre med ett starkt ljus en kortare tid än ett svagt ljus en längre tid. Men allra bäst med ett bra ljus, lagom starkt en lagom lång tid!

Nästa gång ska jag ta lite mer om de olika ljuskällorna som finns.

 

Stick Air – Nya generationens luftpump. 

Luftpumpar har väl sett liknande ut ända sen begynnelsen? Stora, klumpiga och långt från det knäpptysta som tillverkarna säger. 

  Tills nu! Franska Zolux som bland annat försett Sverige med sina Nanolife nanoakvarium kommer nu med en ny luftpump i NanoLife-serien. Den är liten, tyst och stylish!

  

Stick Air finns levereras med slang, en tunnare variant än 4/6mm som vi är vana vid, men det folket med små ”nipplar” som gör att man kan använda de vanliga tillbehören som är anpassade för 4/6mm. Man får med en syresten och det är en inbyggd backventil. Det är verkligen plug n play. Man kan vara igång på 1 minut!

    
Själva pumpen är väldigt liten mot vad vi är vana vid och på baksidan sitter det en sugpropp som gör installationen enkel och snabb. Jag är förvånad över hur tyst den faktiskt är. Om man bortser från pysandet och bubblandet som syrepunpen avger så är den helt knäpptyst. Lägger man örat mot så hör man ett lätt brummande. 

 Det enda negativa jag märkte under mitt test var att det bubblade på rätt så rejält. Det borde funnits ett reglage för att justera luftflödet. Jag löste det på enklaste möjliga sätt genom att slå en knut på slangen. 

  
Zolux StickAir finns i 3 olika färger. Vit, röd och limegrön (endast vit och röd finns i Sverige just nu). Med otroligt låga 1,3w pumpar den 35l/h och är rekommenderad till akvarium på 50l. 

Den duger gott till att driva filter i större burkar också, och den är perfekt för de akvarister som bara ska bubblorna som dekoration eller för extra syresättning. 

Du hittar den hos din Djurmagazinetbutik, finns den inte i hyllan så kan de ta hem den åt dig.

Bucephalandra-karet

Här kommer lite mobilbilder på mina Bucephalandror i karet på kontoret.
De har klarat sig bra utan mig när jag varit på semester.


  



  


  
  

Sist sticker jag in en annan växt. Det är ingen Buce men läcker ändå. Ludwigia ludwigia sedioides.

 

Shrimp paradise

  
Nu alla räknördar har det ultimata spelet till din smart phone dykt upp!

I Shrimp Paradise handlar det om att odla räkor. Mata med olika foder som tillfredställer olika behov, använd vattenberedning, bakteriekultur och växter för att hålla vattnet rent. Det finns till och med hormoner att tillsätta för att trigga mutationer etc. 

 

mina första räklingar kom redan efter 8min


Det är ganska generöst från början. Man börjar med ett par enkla Red Crystals och ett rent akvarium. Man har lite mat från början, när den är slut får man köpa mer i butiken. 

   
 
Man får även ganska många växter, stenar pch rötter att inreda med. Sorter som Microsorum, Anubias och Cryptocoryne finns i växtutvalet. Det finns till och med Buchephelandra bland växterna. Och för en akvarist så är det fjantigt kul att inreda sitt akvarium. Stenarna går att stapla på varandra och efter lite träning med placerandet som bar lite bökigt till en början får mm till en ganska snygg scape. 

min scape gjord av den inredning som följer med gratis.

 
Ångrar man sig så är det bara att flytta sakerna eller börja om. Om den inredningen man fått inte räcker till kan man köpa mer i butiken. Att man har möjligheten att inreda så pass fritt gör det extra kul, kanske kommer det inte bara bli ett spel där räkorna är allt som räknas? 

 

detalj ur min scape. lägg märke till detaljerna, mossan ser nästan riktig ut!

 
Även om det finns mycket kul kring inredningen så är det Räkorna som är i centrum. Stor vikt är lagd på detaljerna kring gradering och de olika individerna. Man kan lägga till anteckningar på individen som sedan söker denna. Man kan sälja räkor, byta räkor med butiken eller med andra vänner. Vad jag fattat det som så följer anteckningarna med. 

 

information kring gradering och hälsa

 
Jag har inte spelat så länge men vad jag förstår kan man korsa olika graderingar och färger för att få fram exklusivare former. Det finns inte bara Red Crystal och Black Crystal utan det ska även gå att få fram Red ruby, King Kong, Blue Bolt mm. Riktigt coolt!

Och det är väl detta som spelet går ut på. Att få fram de olika odlingsformerna och höja statusen på sin samling. 

 

de olika oflingsformerna låses upp allt eftersom man spelar

 
Om jag får gissa och även hoppas så går det i framtiden att skaffa flera kar och kvalitetssortera räkorna för att säkerställa vissa korsningar etc. Men det återstår att se. 

Utvecklaren Nobuhiro Hayashi har gjort ett bra jobb. Visst finns det små buggar. Inte minst när du ska inreda ditt akvarium och växter, sten och rötter hamnar lite där det passar dem. Översättningen till engelska är inte klockren men det ursäktar de sig för vid starten och säger att de jobbar på det. Men att det är räknördar som tagit fram spelet råder det inget tvivel om. Detaljerna kring gradering, de olika fodren och deras påverkan är proffsigt gjort och det är det som gör spelet roligt. Annars hade det varit som vilken tamaguchi som helst.  
Shrimp Pardise är gratis och finns både till iPhone och Android. 

Testa det!

Förstå växterna – Plantera & Ansa

325stor-1

Planterar du och ansar dina växter rätt så kan du forma fantastiska undervattensvärldar.

Det är viktigt att man hanterar och planterar växterna på rätt sätt för att de ska må bra. Det är även viktigt hur man håller efter dem sedan, beroende på hur de ansas kan man styra hur de växer och hur de kommer att se ut. Precis som häcken ute i trädgården behöver akvarieväxter trimmas för att hållas snygga och täta.

Förberedelser
Skölj av alla växter noggrant, låt de eventuellt ligga i vattenbad några dygn vid hållning av räkor. De kan ha kvar bekämpningsmedel mot ohyra på bladen, något som de flesta fiskar inte tar skada av men som kan vara förödande för räkor. Om växten har ett stort rotsystem utanpå krukan klipps detta bort.

2013-11-14 08.33.13 copy

Ta bort krukan och stenullen innan du planterar. Växten på bilden är en Eriocaulon cinereum.

 

Ta bort krukan och stenullen. Ibland är det lättast att göra detta i en skål med vatten eller under kranen. Om lite ull är kvar gör inget, det är bättre att spara lite ull än att man skadar rötterna i försök att få bort allt. Klipp bort skadade och gamla blad, växten har lättare att anpassa sig då. Klipp även av långa rötter så att de är max 3-4 cm långa.

delad

Dela upp växten i lagom stora portioner och lägg upp dem på en bricka eller tallrik. Använd pincett vid planteringen så blir det enklare

 

Dela upp växten i önskade portioner. För vissa arter är det bara en planta per kruka medan man dela andra som t.ex. Eleocharis eller Glossostigma i många små enskilda plantor. Lägg dessa mindre arter på en tallrik eller bricka så är de lättillgängliga sen när de ska ner i botten.

Det är oftast lättare att plantera när man har lite vatten i akvariet. Lämpligt är att fylla upp till ca 1 cm över den övre substratkanten innan man börjar plantera.

IMG_0196-1

Varje sax har sina egna fördelar. En välsorterad butik, som den där bilden är tagen har flera varianter att välja på.

 

En pincett kan verka överflödig i mångas ögon men den kommer snabbt att bli din ”bäste vän”, tro mig. Pincetten är ett måste vid plantering av mindre arter och inte minst vid plantering i nanoakvarium. En vass sax är även bra att ha. Speciellt senare vid trimning. Det finns en uppsjö av olika varianter av saxar och pincetter och det är en smaksak vilken som passar just dig. Jag jobbar alltid med både rak och vinklad pincett, korta och långa saxar med rakt skär och med vågformat blad. Alla har faktiskt sin egen specialitet och är svår att ersätta med annat.
Om man bara ska köpa en sax så skulle jag säga en kort viklad, eller möjligtvis en S-formad, s.k. ”Wave cutter”.

Att plantera med pincett kräver lite träning. Genom att föra ner växten diagonalt i substratet förhindrar du skottet att följa med pincetten upp igen. Om du är högerhänt börjar du alltid i akvariets vänstra bakre hörn och tvärt om ifall du är vänsterhänt. Låt växternas toppar luta mot det hörn du började så slipper de ligga i vägen och du får fritt för resten av planteringen. Att plantera dem diagonalt motverkar också att växterna flyter upp när du fyller på vatten, så kallad ”buoyancy”.

10-1

Det är viktigt att alla växter hålls fuktiga under planteringen. Spraya med en blomspruta med jämna mellanrum och plantera arter som Microsorum och andra fuktkrävande arter sist.

Att plantera växter på rötter och stenar.
Epifytiska växter som de kallas trivs bäst om de får växa fast på t.ex. en rot eller en sten. Om de planteras ner i fin sand kan rötterna på växten nämligen kvävas. För att få växten att fastna måste man först fästa dess rötter på underlaget. Stora växter som Anubias eller Microsorum kan man bara klämma fast mellan två stenar eller i en klyka på en rot. Men ibland får man hjälpa till och också använda ett buntband, blomtråd, fiskelina eller gummisnodd att fästa den med. Dessa kan sedan tas bort efter ett par veckor då växten klamrat sig fast med sina rötter. Huvudsaken är att de hålls på plats så länge att de kan växa fast så småningom. Det kan ta lite olika lång tid för olika växter att fastna, men mellan 2 och 4 veckor brukar de flesta sitta fast av egen kraft.

2014-09-02 16.40.08-1

Ett gäng med små lavastenar förberedda med olika epifyter och mossor. Ett enkelt sätt att plantera större kar. Resultatet ser ni på bilden längre ned.

 

Mindre växter och mossor fästs enklast med sytråd, fiskelina eller hårnät. Till mossor som växer fast (t.ex. Vesicularia och Taxiphyllum) kan man använda sytråd. Efter en tid så ruttnar tråden och man behöver inte plocka bort den. För bäst resultat med javamossor ska man lägga ett tunt lager med mossa mot stenen eller roten och sedan linda tråd med jämnt mellanrum så att den är fixerad. Genom att binda ett tunt lager når ljuset den mossa som har kontakt med underlaget och den växer på så sätt fast. Om man istället har en tjock klump mossa kommer den mossa som är närmast underlaget förmodligen att ruttna och resultatet blir inte lika bra. Genom att regelbundet ansa javamossa kan man få den att växa tätt mot underlaget. Släpper man den fri växer den bara rätt ut i vattnet och man får ett trassel av mossa.
T.ex. för Riccia, som egentligen är en flytmossa, måste man ha fiskelina eller ett nylonnät som inte ruttnar, då den inte har några rötter som fäster mot stenen. I dessa fall används bara stenen som form och tyngd för att hålla mossan på plats. Det är viktigt att Riccia ansas regelbundet så att inte lagret blir för tjockt. Annars lossnar den tillslut och flyter upp.

Ett kar planterat med endast epifyter av olika slag.

Ett kar planterat med endast epifyter av olika slag.

Trimma & ansa
För att hålla växterna fina och i schack bör man ansa dem regelbundet. Det lättaste är att använda en vass sax som ger ett rakt och fint skär. Om man inte trimmar plantorna växer de huller om buller och skymmer varandra. Till slut har man bara en sort kvar som tagit över hela akvariet.

Stängelväxter kan med fördel klippas av och planteras ner igen. Klipp av de nedersta bladen och tryck ner sticklingarna i gruset. Efter en kort tid har de bildat nya rötter.

Försök inte rädda ett blad som börjat visa bristsjukdomar eller som är dåligt/fult, utan klipp istället då av hela bladet. De tar då inte näring från de unga bladen som får bättre förutsättningar att klara sig.

Det är du själv som formar växterna efter eget tycke. Låter du dem växa vilt tar de snabbt över.

Det är du själv som formar växterna efter eget tycke. Låter du dem växa vilt tar de snabbt över.

I många aquascapes är trimmningen en mycket viktig del i utformningen av scapen. Det är ingen slump att en växtmassa vuxit till sig till en passande form eller blivit jättetäta utan ett resultat av planering och mycket jobb med saxen.

Ju mer du ansar desto tätare blir oftast växten.

Ju mer du klipper växten, desto tätare och finare blir den.

Ju mer du klipper växten, desto tätare och finare blir den.

AT-kuben 2008

Jag blickar tillbaka på denna scape som jag gjorde som visning på ett öppet hus på Akvarieteknik 2008.
at_CRW_6717En ganska enkel set-up med lite Minilandskapssten, Red moor-rötter och blandade växter.
Tiden för mognad innan visning var (som oftast) ganska begränsad. Jag tror att det fick stå i en vecka innan det skulle visas. Därav är det bara de enklare växterna som hunnit växa tills sig. Arcuatan i högre bakre kant ser inte så superfin ut och var nog vad man kan kalla ett dåligt val denna gången. Men då vet jag det till nästa set up som ska sättas upp tätt inpå visdag. Undvik den.!
at1_CRW_6734
CRW_6726at_CRW_6725