Veckans växt, Vesicularia ferriei

Det är hög tid att vi mossar till oss lite. Mossor har en fantastisk effekt på akvariet och kan ge en förtrollande och fantasilik look om man använder dem på rätt sätt. Det finns en uppsjö av olika mossor, denna vecka tillägnar jag en av mina favoriter i Vesicularia-släktet.

Latinskt namn: Vesicularia ferriei

Handelsnamn/synonym: Weeping moss

Ursprung: Asien, China, Singapore och Japan

Grupp: Mossor, Epifyt

Ljuskrav: Lågt – Högt

Co2krav: Medium

Känslighet: Låg

För ett antal år sedan var Javamossa ett begrepp som täckte upp alla arter inom Taxiphyllum och Vesicularia, de flesta visste inte att det fanns olika sorter utan trodde att det var förutsättningarna som gav mossan dess små olikheter.

Men med trenden med Nanoakvarium kom också det ökade intresset för små fiskar, räkor, pytteplantor och mossan. Man började kika in i akvariet på ett annat sätt och lät sig upptäcka olika texturer och former i de små minivärldarna. Mossorna såg ju faktiskt ganska annorlunda ut på nära håll, inte alls samma gröna blobb som vi såg i större kar.
Vesicularia ferriei, eller Weeping moss som den kallas har sitt ursprung i västra Asien. Den som många andra arter introducerades i hobbyn av Japaner, som också var först ut med det som vi idag kallar för Aquascaping och Nature aquarium.
Det kan vara olika stora skillnader på de olika arterna Vesicularia, vissa är riktigt svåra att se skillnad på medan andra är betydligt lättare att skilja åt. Weeping är en sådan sort som man lätt kan artbestämma då den växer neråt i en hängande stil likt ingen annan. Den är annars ganska lik Vesicularia montagnei (Christmas moss) men Weepings ”blad” är inte lika avsmalnande och spetsiga och har ett mer trubbigt utseende. Men sen är den som sagt mycket mer nedåtväxande än Christmas. Jag brukar dra liknelsen till träd, om man säger att Christmas moss är en björk, så ser Weeping ut som en hängbjörk.
Weeping är som de andra mossorna i Vesiculariasläktet väldigt lättskött. Den kräver inga mängder av ljus och är ganska tacksam när det kommer till näringsnivåer. Man binder den mot rötter eller stenar med fiskelina eller sytråd för att hålla den på plats mot underlaget man vill att den ska växa fast på. Det är viktigt att man inte tar ett för tjockt lager mossa, det är bättre att det är tunt, som ett nät. Då når ljuset till den mossan som är i kontakt med underlaget och den växer fast fint.
Att ansa mossan är jätteviktigt och kanske det svåraste i skötseln av den. Det tar emot att klippa den när den är som finast. Men blir den för vildvuxen så kommer den att lossna och man får starta om på ny kula.

Det som man klipper bort kan man med fördel använda igen. Bara att binda det man ansat på en ny gren så har man snart en fin växt till.

Weeping är verkligen en bra nybörjarväxt för dig som vill börja med aquascaping och forma undervattenslandskap i ditt akvarium. Den funkar lika bra i små akvarier som i större och kräver inte co2 mm, även om det gynnar tillväxten.

Se bara till att ha en liten arme med räkor som kan putsa mossan från alger och ansa den regelbundet.

Idag får man den absolut bästa mossan från In Vitro-odlingar på kopp. Då kan man vara helt säker på att mossan håller högsta kvalitet och är helt rena från andra arter.

Och, som grädde på moset så har i publicerande stund faktiskt Djurmagazinet kampanj på Linea Cup från Anubias. Ni finner Weeping och många andra mossor till specialpris nu. Besök din närmaste Djurmagazinetbutik för att ”go moss crazy” =)

Google bildsök: http://bit.ly/1v0ewua

Länk till Tropica: http://bit.ly/17CagH6

Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka på länken:
http://blogg.djurmagazinet.se/?s=veckans+v%C3%A4xt

097.8796 IMG_4716 _MG_4598 IMG_0656_1k IMG_3406

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *