Växter är ett viktigt element i akvariet och bidrar inte bara till att skapa en fantastisk miljö för dig och dina fiskar utan är också ett av de bästa filtren vi kan ha. I naturen spelar växterna en så viktig roll att fiskar och andra djurs existens är helt beroende av dem. Växterna är grunden i näringskedjan och är direkt mat åt herbivora djur som i sin tur blir föda åt carnivora arter. De är också den huvudsakliga källan till syre och är nödvändiga för att ekosystemet ska fungera.
Ett snyggt akvarium är en balansgång mellan konst och vetenskap. Det finns inget så vackert som ett välmående växtakvarium. En symbol för ett dynamiskt ekosystem. För mig, att ha ett sötvattensakvarium utan växter är som att ha en trädgård utan träd och blommor.
Idag är kunskapsnivån om akvarieväxter skrämmande låg i Sverige. Växter i akvariet är ofta långt ifrån en självklarhet och i många fall är det en komplettering till fiskarna, vilket kanske i och för sig inte är så konstigt. Men genom att lägga fokus på akvariet i helhet skapar man en balans mellan växter och fiskar som ger en fantastisk minivärld.
Detta inlägg är det första i en serie om ca 12 inlägg där jag ska försöka förklara akvarieväxter, deras nytta och krav för er. Jag kommer behandla begrepp som näring, ljus, co2, ansning mm.
Växternas påverkan i akvariet
Växter fyller en viktig funktion för upprätthållandet av den biologiska balansen i ett akvarium. De renar vattnet genom att äta upp de föroreningar som blir i akvariet. Till exempel kväveföreningar och fosfat (PO4), som är en följd av nedbrytningen av fiskavfall, överbliven mat, gamla växtblad etc blir till näring åt plantorna. Växterna frigör via fotosyntesen rent syre till vattnet efter upptagningen av CO2 och näring. De är därför viktiga för den biologiska balansen och minskar även riskerna för algproblem drastiskt. Växter gör alltså inte bara ditt akvarium mycket vackert samt bildar naturliga gömställen för fiskar och andra djur. Det är en av de viktigaste bitarna i att ha ett fungerande akvarium.
Vill du läsa mer om växter? Följ länken nedan för att se alla (publicerade) inlägg i denna artikelserien.
http://blogg.djurmagazinet.se/category/forsta-vaxterna/