Då jag numera har bytt ut min ena tvillingburk (98l) mot den något större burken (168L) jag hade på kontoret innan så tänkte jag att jag kanske skulle uppdatera filtret också.
Inte för att jag inte gillar mina Eheim 2124 Experience 250T, tvärt om. I love them!. Utan tvekan de tystaste och mest driftsäkra ytterfiltren jag kört på. Och enligt pappret så ska dessa klara upp till 250L akvarium, men jag gillar att ha lite extra flås.
Iaf. Passande nog så dök det i samma stund upp ett mejl från Eheim där de presenterar deras nya serie Professionel 4. Det är en fortsättning på Pro 3 som nu kommer att utgå. Självklart var jag sugen på att testa. Och inte långt därefter så stod det ett sprillans nytt filter här hemma och väntade på mig.
Omständigheter som att de inte tillverkat T-serien (Temp, med värmare i) då, och att det var 16/22 slang på den nya och 12/16 på den gamla gjorde det hela lite bökigare för mig. Så det tog ungefär 2 månader innan jag fick tummen ur att byta…
Eheim har alltid varit ledande på pumpar och filter till både söt och saltvatten. Förutom små misstag som de första ecco-filtrena eller första generationen av AquaBall har Eheim imponerat på oss akvarsiter med sina produkter. Visst har de löst diverse problem på enkla sätt, men det är ändå kvaliten som är deras starkaste vapen i konkurenssen om oss akvarsiterna där ute.
Vi minns Classic, Pro 1 (numera eXperience) som jag nämner ovan, Pro 2 och Pro3-serien. Och nu är det alltså dags för Pro4.
Så vad är då skillnaden från Pro 3?
Vid första anblicken så är den största skillnaden att den är svart. Eheim har alltså gått ifrån sitt gröna och gråa som de kört på sedan starten. För mig kvittar det vilken färg själva filtret har men däremot så glädjer det mig att insug och utblås också bytt färg. Tillsammans med slangen så ha de numera en svarttonad look som jag tror smälter in bättre i akvariet än de ärtigt gröna som de hade innan.
Förutom detta så är Pro4-filtret mer eller mindre en exakt kopia av Pro3-serien utseendemässigt.
Men… det finns en liten detalj som skiljer sig. Ett nytt reglage finns på pumphuvudet, de kallar det för ’Xtender-button’. Tanken är att detta reglage ska kunna reglera flödet genom det finare förfiltret. När det börjar sätta igen sig så är det dags att göra rent ganska omgående. Men med Xtender button så kan man skjuta problemet framför sig ett tag. Vrid på ratten och vattnet får en alternativ väg förbi förfiltret. Man behåller fortfarande den biologiska filtreringen och kan på så sätt slappna av någon dag till.
En funktion som kan verka ganska onödig om man frågar mig. Jag ser inte riktigt ett så pass stort problem att det var tvunget att lösas. Sen tycker jag alltid att ju färre funktioner, ju färre problem när det kommer till ytterfilter. Ett problem som man får vara lite vaksam med är att ratten på pumphuvudet måste dockas rätt mot en mojäng som driver själva öppnandet av den nya ”dörren”. Det är förvisso ganska lätt att pricka den men. Jag ser ändå ett möjligt problem som kan göra att snäppen eller annat bryts.
Förfilterdelen är också något större på Pro 4 jämfört med den tidigare generationen. Det är självklart en bra sak. Den blå mattan var väl tunn på Pro 3 och det känns bättre nu när den är ett par centimeter i alla fall.
Annars så är det som sagt var inte så stor skillnad mot Pro 3-serien. Och det är jag ganska glad över. Varför ändra på ett vinnande koncept?
Pro 4 finns nu att få tag på från svensk grossist. Det är bara att be din Djurmagazinet att ta hem om de inte redan har det i hyllan. De finns i olika storlekar med eller utan värmare (T) och i både den vanliga varianten eller den elektroniska där du steglöst kan justera flöde och koppla ihop den med din dator etc. Alla modeller är sk. +filter, det vill säga att de kommer med filtermedia.
Korgarna är fyllda med MECHpro, bioMECH och SUBSTRATpro som ger en mycket bra biologisk och mekanisk rening. Samt ett vanligt blåfilter i förfilterdelen och ett lager vadd som finpartikelfilter.
Som alltid när man startar nytt akvarium, byter mycket vatten eller byter filter som i detta fallet så ska man tillföra extra bakterier så man inte riskerar några tråkiga följder.
Jag kör alltid på Aquarium Münsters Bactosprint. Den är helt enastående för att få igång balansen igen. Funkar även om du har problem med nitrifikation etc. Fett bra!
En extra grej att tänka på om ni ska byta filter eller ställa av något filter etc. Skölj det riktigt noga. Det gamla filtret fick sig en rejäl omgång under kranen innan det fick flytta upp på vinden. Är man inte noggrann så ligger det och gottar sig rejält, och nästa gång det är dags att använda filtret luktar det minst sagt bäver från det.
Mer om hur du gör rent ett ytterfilter hittar ni i detta blogginlägget.
Här är en länk direkt till deras instruktionsbok för Pro 4 i PDF.