I helgen har jag fotat min högra tvillingburk och skickat in bilderna till AGA.
AGA är en av de större tävlingarna för Aquascaping, och enligt mig den roligaste. Men, ibland kan det vara lite småklurigt att fotografera akvarium. Det kan vara svårt att få skärpa och svårt att undvika reflektioner i rutan mm. Det är alltid någon fisk som är i vägen, och någon annan som är på helt fel ställe.
Men hur gör man då?
Faktum är att jag får ganska många frågor på christian.brams@djurmagazinet.se om just fotografering, och hur man tar bäst bilder.
Naturligtvis finns det många sätt att gå tillväga och inget av dem är ju fel så länge bilderna blir bra. Det skulle säkert kunna skrivas en hel blogg bara om detta. Här är några enkla och grundläggande tips för att få till bilderna så länge, det kommer säkert fler inlägg i detta ämnet längre fram.
#Den absolut första punkten måste bli att slå av blixten. Visst går det att använda blixt, om du har externa blixtar som du kan montera över akvariet, eller om du är riktigt nära rutan. I annat fall så kommer den bara att orsaka reflexer i rutan. De flesta kameror vill säkert använda sig av blixten om den är inställd på auto. Men försök att stänga av den.
#Andra punkten får bli (är detta ännu en lista? eh, nej, jag använder mig ju inte av siffror. Eller?) att man ska släcka allt ljus i rummet. Fota på kvällen eller dra ner persienner, stäng av TV-apparater och alla lampor. Minsta lilla röda diod kommer att synas som en reflektion i framrutan.
#Eftersom man nu inte har blixt så blir det oftast ganska lite ljus, som kan orsaka att bilderna blir suddiga. Detta kan man undvika genom att sätta dit en extra ljuskälla under tiden man fotar. Det kan göra en ganska stor skillnad om man lägger på ett lysrör till, eller belyser just den delen man ska fota med en vanlig lampa. Det senare alternativet gäller mest när man fotar närbilder, och inte hela karet.
#Använd stativ. Med stativ blir du stadigare på hand men inte lika flexibel, vilket kan vara en nackdel om man ska fota ex fiskar som rör sig i akvariet. Annars är stativ bara bra.
#Fota alltid rakt mot rutan. Om din infallsvinkel blir sned kan du inte få skärpa på det som är i akvariet. Därför ska alltid objektivet vara riktat rakt mot framrutan av akvariet.
#Om du ska fota fiskar och annat som rör sig (det är svårt om man inte har mycket ljus eller riktig blixt) så är det bra att köra på inställningarna för sport, om du ska fota hela akvariet eller macro/närbilder så är det bra att köra på P, TV eller AV, om det finns på kameran. Det bästa är att prova sig fram. Det kan även vara ide att testa inställningen för kväll/nattfoto, den brukar oftast illustreras med ett stearinljus. Prova!
#ISO, om du har möjlighet kan du kanske skruva upp ISO-talet något, ju högre desto ljusänsligare blir kameran, men den blir också grynigare. Beroende på hur bra sensorn är i kameran så ska man inte gå för högt. På normala kompaktkameror skulle jag inte gå högre än 800ISO. Har du en riktigt bra kamera kan du gå upp till 3000ISO utan att det märks stor skillnad i grynigheten. Då behöver man inte lika mycket ljus för att få till bilderna.
Naturligtvis så är det stor skillnad på att fota med en enklare kamera mot en mer avancerad, bättre och säkert dyrare kamera. Men man måste inte ha dyr utrustning för att ta bra bilder heller. Sen varierar det massor beroende på hur mycket ljus du har i akvariet samt hur mycket motivet rör sig. Det kan vara bra att börja med att fotografera växter och sniglar, de är inte så snabba =)
Jag vet att ni som frågat på bloggen kanske inte menade riktigt det som jag svarat på, utan ville kanske mer veta vad som krävs och hur man tar macrobilder på bubblande växter och små räkor. Ni kan kolla på denna videon som ligger på min Youtubekanal så länge. Den förklarar det kanske inte riktigt, men säger ganska mycket ändå =) Så ska jag ta upp det vid ett senare tillfälle.
Jag tänkte att det kanske var bäst att ta upp det mer grundläggande först.
CAU (Creative Aquascaping Union ( som f.ö. är helt brutalt duktiga på aquascaping. har ni tid så lägg lite tid på deras sida, svårt att inte dregla! =))) har några bra artiklar i detta ämnet. Kolla in dem HÄR.
Vad har ni för kamera/utrustning när ni fotar ert akvarium? Har ni några klockrena tips?
Har ni nåra moriska landsköldpaddor eller i så fall hur mycket kostar dom?!:)
Antar att du menar i en butik? Du får kontakta dem i sådana fall, jag jobbar inte i en butik utan bloggar bara för kedjan.