Ställning för blixtar

Jag har ju bökat en hel del genom åren med olika sorters ”light boxes” och anordningar för att kunna skärma av ströljus, samt belysa akvariet vid fotografering.

För det första så är det ganska svårt att få det att se naturligt ut med blixtljus i akvariet. Det blir lätt för mycket blixtljus och bilden blir dålig. Jag brukar alltid rekommendera att börja att fota utan blixt då det är enklare. Men man kommer till ett stadie där man vill få ner slutartiderna och öka skärpedjupet något, och då är det bara blixt som gäller.
För er som vill testa på att fota med blixt så finns det en jättebra artikel som en kille som heter John Hallmén har skrivit. Jag har ju en annan hobby också, som är att fota insekter. John är typ svenska mästaren på det. Han skriver en också en blogg om det tillsammans med en av sina vänner. När man fotar insekter på näst intill mikroskåpnivå så är det viktigt att man kan ”diffusera” ljuset. Just det kan ni läsa om i denna artikel på Makrofokus.se. Ni hittar även massor av annat matnyttigt där om ni är intresserade av ämnet.

IMG_4703

Samma räka fast med bättre ljussättning.

IMG_4701

Amanoräka fotad med för kraftig blixt.

 

 

 

 

 

Oftast när jag fotat av hela akvariet och använt blixt så har det blivit stora, bökiga saker som ska tejpas och balaseras med. Nästan alltid så har det blivit en ranglig konstruktion där flera element lutar mot varandra och risken för att någon dyr kameramojäng eller hårfön etc ska trilla i plurret har varit stor.

Men nu så har jag lyckats att fixa en bra lösning som går snabbt att rigga upp och som är enkel att stuva undan.IMG_5552.JPG

 

Jag har använt mig av en typ av plastkartong, det är som vanlig wellpapp med dubbla lager papper och en kringelikrok mellan som skapar luftvägar fast av svart plast. Den är lätt att forma och skära samt att den har en låg vikt och tål vatten. Av den har jag format en skärm som täcker mellanrummet mellan armatur (de är upphöjda i S-krokar som inte syns på bilden) och akvariet på framsidan och sidorna. Den är upphängd på armaturens ram med magnetlist. Ni vet typ sån som är i övningskörningsskyltarna. Så den är enkel att plocka bort om man vill rodda med blixtarna eller annat utan att riva hela bygget. Denna skärm skyddar från ströljus från blixtarna som kan ge reflektioner i frontglaset och linserna.

 

IMG_5553.JPGBakom skyddet hittar man 3st blixtar från Canon. En 430 ex II och en 580 ex som är själva huvudblixtarna. Dessa kan man diffusera med olika lösningar. Vanligt kontorspapper etc funkar ganska bra. Sen har jag en 90ex som är den lilla blixen längst ner till vänster. Den kopplas till kameran via TTL-kabel och används bara som en ”trigger” för att lösa ut de andra två blixtarna trådlöst.

Alltsammans sitter monterat på en arm som jag fyndade för 100:- på en fotoloppis i våras. Jag har byggt ut den med två st så kallade ”magic arms”. En 7″ och en 11″. Hela ekipaget kan enkelt bara klämmas fast med en klämma som sitter på loppisfyndet, i min ställning som håller armaturen. Den tas bort lika enkelt och det tar mig nu under 1 minut att rigga upp allt.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *