Vissa av oss trivs bättre i grupp, det är skönt att ha några likasinnade att luta sig mot. Andra gillar att stå i centrum och på egna ben. Äran blir större om man slipper dela med sig.
Veckans växt är en sann solitär som spyr ut sig attityd och stolthet!
Latinskt namn: Crinum calamistratum
Handelsnamn/synonym: Krusig crinum
Ursprung: Afrika, Kamerun
Grupp: Rosettväxt, Lök
Ljuskrav: Medel
Co2krav: Medel
Känslighet: Låg
Växten Crinum calamistratum är verkligen gammal i gemet. Redan år 1948 hittades denna art i västra Kamerun och har sedan dess varit ett vackert inslag i många akvarier världen över.
Trots att det är den minsta av Crinumlökarna som vi vanligtvis ser i hobbyn så är det en relativt stor växt och passar därför bäst i större burkar.
Det är en s.k. Lökväxt vilket inte är så svårt att förstå när man ser den. Plantans ”fot” är formad lik en lök. Löken fungerar som näringsförråd åt växten. När det kommer tuffare tider har växten en reserv att ta av och gör den därför inte så känslig mot dippar i näringsinnehållet. I lökens topp sticker smala, mörkgröna, krusade blad upp likt bläckfiskarmar. Bladen kan bli allt mellan 40 och 150cm. Så ett fullvuxet exemplar är ingen liten pjäs direkt.
Jag vill inte kalla den för ljuskrävande, men den visar helt klart sin bättre sida under lite mer ljus än om den sitter i skuggan. Men den klarar sig bra i sämre ljusförhållanden också. Co2 främjar självklart tillväxten och skyndar på den annars ganska sakta växande plantan betydligt.
Plantera ner löken i sanden så att minst halva löken sticker upp. Har den långa rötter ska dessa kapas av till ca 2cm. Begraver man löken helt så kvävs den och kommer att ruttna. Trivs den bra skjuter den upp stänglar ovan vattenytan med vita, stora och vackra blommor. Börjar den blomma kommer de ganska tätt. Räkna med en ny blomma var fjärde-sjätte vecka och att blomman står öppen i ca en vecka innan den vissnar.
Efter ett tag kommer växten att utveckla små miniplantor runt om foten. När växterna fått tre-fyra blad och utvecklat rötter kan man knipsa av dem och plantera dem i substratet.
Den kan vara lite kinkig på att byta plats. Så flytta inte runt på den i onödan. Den kan då bli stressad och tappa bladen. Detsamma kan hända vid för stora förändringar i vattenparametern som vid byte av akvarium etc. När man köper Crinumen har den därför inte så långa blad. De är oftast kapade för att den ska kunna acklimatisera sig enklare. Det kan kanske se lite tråkigt ut men den rättar snabbt till sig och blir vacker.
Crinumen är verkligen en solitär som gör sig snyggast en bit från varandra där den kan sträcka ut ordentligt utan att trassla sig med andra av samma art. Den passar bra tillsammans med de flesta storbladiga och småbladiga växter (undvik andra växter med långa smala blad som Vallisneria och Cryptocoryne balansae etc.). Den kommer att synas även om du sätter den i en skog av andra plantor då den är så pass annorlunda.
Den trivs i de flesta akvarium och är som sagt inte värst känslig vad det kommer till näring eller ljus. Den fungerar även alldeles utmärkt i bräckt vatten.
Den kan vara svår att hitta under vissa perioder då och då, men just nu så finns den hemma hos odlarna. Det är bara att be din lokala butik att plocka hem den om de inte har den inne.
Den kan verka något dyr, vilket beror på att den ändå är ganska saktfärdig att odla på. Men det är värt varenda krona. Crinumlöken kommer typ aldrig dö och du kan flytta med den från kar till kar i flera år framöver.
Google bildsök: http://bit.ly/1FXA3sq
Länk till Tropica: http://bit.ly/1zdPrgC
Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka på länken:
http://blogg.djurmagazinet.se/?s=veckans+v%C3%A4xt