Visst är det inspirerande att titta på s.k. ”Timelaps” där rangliga växter kringlar sig upp för en trädstam, blommor som sträcker ut mot solen eller snårig grönska som sprider sig som ett täcke över sten och mark.
Om vi skippar snabbspolningen och återgår till den normala tiden igen så kan man på vissa växter nästan se i vilken riktning de växer. Nästan som en timelaps, fast i stillbild. Veckans växt är ett praktexemplar på detta, och därför älskar jag den.
Latinskt namn: Hydrocotyle tripartita
Handelsnamn/synonym: ’Japan’ / Pennyworth / Dvärgspikblad
Ursprung: Asien
Grupp: Stängelväxt (bottentäckare)
Ljuskrav: Medel-Hög
Co2krav: Medel
Känslighet: Låg
Hydrocotyle tripartita, eller Japan som den oftast kallas (Det är ovisst om det är en egen art, eller om det faktiskt är H.tripartita, jag utgår från att det är samma när inte ens labben kan hålla isär dem. F.ö. så finns det mycket frågetecken kring om artbestämningen på denna växt då det finns många växter som är mycket lika. Ex H. Sibthorphioides, H.maritima, H.yabei, H.ramiflora etc.) är ganska ny i hobbyn. Eller ja, jag tror att den funnits ganska länge, men har varit svår att få fatt på tidigare. Som många andra nyare växter så har intresset för denna växt blommat upp rejält på grund av att Takashi Amano använt den i sina fantastiska akvariekreationer.
Hydrocotyle tripartita är inte särskilt svår. Matar man den med co2 och framförallt ljus så växer den så att det knakar. Den belönar dig gärna med läckert syresläpp eller s.k. ”champagne”. Bladen släpper syrebubblor vid stark fotosyntes. Den skjuter ut vågräta stänglar med små ljusgröna, lätt krusade blad på och bildar en tät matta. Ansar man den inte får man snabbt ett täcke som slukar allt i sin väg. Var inte rädd för att klippa den. Man kan tukta den riktigt hårt utan att du ser någon skillnad efter en vecka.
Den växer på lika bra ovan vattnet och kan därför föredras i aquaterrarium eller regnskogsterrarium. Emersed får den små vita blommor som sitter i grupp som en liten boll.
I ”vanliga” kar kan den fungera ganska bra också. Den gillar ju ljus, så det är kanske bra om det är lite bättre förutsättningar där. Den växer fint utan co2, men blir inte lika tät och växer saktare utan.
Eftersom denna växt har ett så pass aggressivt växtsätt så är den en utmärkt växt i kampen mot alger. Den fungerar både bak, fram, högt och lågt i akvariet och den går att forma på det sätt man föredrar. Släpp upp den i bakgrunden, klä in rötter med den, använd den som buskage eller bottentäckare. Kolla google-länken här nedan så får ni massor av förslag på kreativa användningsområden.
En rolig och ganska trivial information är att Hydrocotyle-arterna tidigare tillhörde Apiaceae-familjen (numera så tillhör de Araliaceae). Samma familj som bland annat Persilja, Selleri och inte minst Morot. Vad är då det roliga med det tänker ni?
Jo, när man klipper Hydrocotyle så luktar det nämligen Morot. Testa vettja, det är samma för alla Hydrocotyle-arterna.
Eftersom den är så pass lätt och förtrollande vacker så använder jag den gärna i mina akvarier. I och med de ofta förekommande bubblorna är den är en av mina favoritobjekt framför kameran. Så iväg till butiken för att köpa en kruka Hydrocotyle tripartita, och kanske även ett makroobjetiv så är du på banan.
Google bildsök: http://bit.ly/1A6KXbH
Länk till Tropica: http://bit.ly/13P4ori
Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka på länken:
http://blogg.djurmagazinet.se/?s=veckans+v%C3%A4xt