Veckans växt, Hygrophila pinnatifida

Då var det dags igen. Denna gång ska babbla lite om en av mina favoritväxter. Jag tycker att den är lätt fantastisk och det känns inte riktigt som att ”akvaristsverige” upptäckt denna skönhet! Därav valet.

 

Latinskt namn: Hygrophila pinnatifida

Handelsnamn/synonym: Inget vad jag vet

Ursprung: Asien, Indien

Grupp: Stängelväxt, delvis epifyt

Ljuskrav: Medel

Co2krav: Medel

Känslighet: Låg

 

Hygrophila pinnatifida är för oss i Sverige en ganska nyintroducerad växt i hobbyn. Med dess mycket variabla växtsätt och nästan helt unika bladform och färg blir den oftast en mycket dekorativ detalj i akvariet. Precis som många andra Hygrophilior så är den ganska lätt och kräver inte nödvändigtvis varken Co2 eller mycket ljus. Men så är det ju också så att den blir mycket kompaktare och snyggare under lite bättre förutsättningar.

Det som gör denna växten lite extra spännande är att man både kan ha den i substraten som en ”vanlig” växt, och att man kan använda den som en epifyt på rötter och stenar. Planteras den i bottensubstratet så sticker den på höjden ganska mycket och passar bra i mellersta eller bakre regionen på akvariet. Om man istället fäster den på en sten eller rot så får den ett mycket kompaktare utseende likt en ormbunke. Skott som skjuter uppåt rekommenderas att klippas bort för att hålla kransen tät längst med de nedre regionerna. Det man klipper bort kan man plantera igen, den skjuter nya rötter på bara några dagar och innan du vet ordet av det så har den klamrat sig fast rejält i underlaget.

Den passar både i större burkar och små nanoakvarium och den går ihop med de flesta fiskar då den är ganska robust och slagtålig.

Den har även en ganska unik färg. Ovansidan av de taggiga bladen blir murrigt grön till mörkt vinröd och undersidan läderbrun till rosa. Stammen blir också lätt rödaktig.

Personligen så tycker jag att denna gör sig riktigt snyggt tillsammans med någon mörkgrön mossa, dvärgvarianter av Anubias och andra fetbladiga växter som Marsilea och Bolbitis. I ett kar med H.pinnatifida som huvudväxt ser jag gärna fiskar som är jordfärgade, kanske Mosaikgurami och Kilfläcksrasbora.

Det räcker oftast att köpa en kruka eller kopp med växten då den är så lätt att föröka så har man snart ett ganska stort bestånd.

 

 

Google bildsök: http://bit.ly/XwubRW

Länk till Tropica: http://bit.ly/1rmer0l

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *