Vi har alla favoriter inom olika områden. Så även inom akvarieväxter.
Här kommer min top 10 lista på arter som jag gång på gång använder i mina scapes.
Klicka på namnet för att få en Google bildsök, så får ni se hur de kan se ut under olika förutsättningar.
Alla bilder kommer från mina egna set -ups och gamla scapes.
10 Proserpinaca palustris
Helt egen i sitt utseende. Snygga raka, hårda stänglar med vasst flikade blad som lätt rodnar i topparna. Växer medelsakta. Kan vara svår att kicka igång, men är annars inte jättesvår. Kräver dock co2 för att bli såhär snygg:
9 Hemianthus callitrichoides
Alla drägglar vi över en fet HC-matta. Det finns ingen annan bottentäckare som blir så tät som HC, eller Cuba som den också kallas. Den kan vara riktigt kinkig i vissa kar medans den växer på fint i andra burkar med inte alls samma förutsättningar. Var varsam på att den inte blir för tjock och släpper från botten. Rötterna är endast 5-10mm långa och kan ha svårt att krama sig fast i sanden. Ett bra alternativ till sand är soil, där denna växtens rötter växer genom kornen och använder dem som ett ankare.
mmm, krispigt grönt!
HC kan också användas på rötter eller i sprickor på stenar. Det är ingen Epifyt, men den sitter kvar ganska bra ändå.
8 Microsorum pteropus Needle leaf
Smalbladig Javaormbunke. Lika lätt som vanlig ormbunke men mycket snyggare. Under rätt förutsättningar får denna max 1cm breda blad som kan bli 20-25cm långa.
Det är så lätt att jobba med Microsorum då de är Epifyter. Bara att lyfta ut hela ”skeppet” när man ska rengöra eller ominreda.
7 Staurogyne repens
Staurogyne är en sån där bra mellanväxt. Den funkar liksom både som marktäckare, i mellanpartiet, eller som utfyllnad i de bakre partierna på lägre scapes eller mindre kar. Den är en nära släkting till Hygrophila och har inga superstora krav på sin omgivning. Ju mer du klipper och ju mer ljus den får desto kompaktare och tätare blir den.
Bilden visar Staurogyne i mitten. Bakom är det Blyxa japonica och framför Elantine triandra. Två andra växter ni finner på listan idag. Mossan längst fram är Christmas moss, Vesicularia montagnei.
6 Ludwigia arcuata
Arcuatra är lite av en klassiker. Den är relativt lätt och skitsnygg. Den får långsmala, spetsiga blad och breder ut sig fint.
i bakkant har ni Ludwigia arcuata.
Arcuatans spetsiga blad är väldigt snygga och utmärker sig mot de andra växternas former.
5 Blyxa japonica
Blyxa japonica kan vara den snyggaste mellangrundsväxten jag vet. Med sitt spikiga uttryck så sticker den verkligen ut. På bilden är den kombinerad med massor av andra gröna växter och smälter lätt ihop med Microsorumen bakom. Vid vissa förhållanden kan Blyxan rodna och nästan bli röd. Inget som jag föredrar, grönt är skönt =)
4 Hydrocotyle tripartita sp. ’Japan’
Innan Sp. Japan kom ut på marknaden så snackade man om Hydrocotyle maritima. En mer krypande och småbladig variant av Hydrocotyle. En sort som var svår att få tag på, men som man återkommande såg i Takashi Amanos skapelser.
Sen kom Hydrocotyle sp. ’Japan’ som nu mera blivit tilldelad namnet Hydrocotyle tripartita ’Japan’. Om det är samma eller ej vet jag inte säkert, men en teori är bara ett namnbyte, som gjorde att efterfrågan exploderade.
Idag kan du köpa denna i vilken zoobutik som helst. Men det gör den inte mindre snygg!.
Även i mindre mängder i en scape så ”tar den stor plats” och hamnar lätt i centrum. Var försiktig så att den inte tar över hela karet. Med bra förutsättningar får man tukta den hårt med saxen för att den inte ska dominera.
3 Pogostemon helferi
Pogestemon helferi är sjukt fin växt som är helt ensam i sitt uttryck. Den är ganska ny på marknaden, men har också snabbt blivit många scapers favorit. Perfekt till nanoakvariet, funkar som mellangrund eller förgrund. Eller som den första bilden visar, på sten. Den växer inte fast, men trivs bra i sprickorna på Dragon stonen.
Många kallar denna växten för Annanas-växten. Inte helt olikt kanske???
2 Elatine triandra
Ojoj, denna växt är svårt att beskriva med några rader. Det är den växt som har absolut mest ”crisp” med sin klargröna, näst intill neongröna färg. Den kräver co2 och lite bättre ljus, får den bara det så är den tacksam. Den växer på fort och du har snabbt en matta som heter duga. Problemet är att få tag i den. Den är nämligen sjukt svår att odla emersed och klarar sig en mycket kort period i påse eller utan optimala förutsättningar. Detta gör att producenterna ute i världen har stora problem med den. I dagsläget så måste ni vända er till den privata marknaden för att få tag på den. Jag hoppas att Italienska producenten Anubias snart ska komma med en In-vitro-odlad variant. De har ju lyckats med dess släkting Elantine hydropiper, som jag tror har ungefär samma förutsättningar.
Kolla in denna videon från samma kar som det nedan. CRISP!
http://www.youtube.com/watch?v=E1TQ5WSXv-0
1 Vesicularia ferriei (Weeping)
Först på listan har vi en mossa, det är en variant av den vanliga Javamossan, Taxiphyllum barbieri. Men skillnaden är ändå stor. Om vanlig Javamossa är som ett björk, så är Weeping moss som enhängbjörk. Dess armar hänger som klockor mot botten, detta är mycket dekorativt. Det finns många som säger att den inte växer fast vilket är fel. Den växer visst fast, men det gäller att ansa den hårt redan från början. Så fort den börjat växa, och sticka utåt så kapar man utlöparna. Tillslut lär den sig att den ska krypa längst underlaget och man får en fin grund att bygga tovan på. Efter ett tag så kan man börja släppa den så skapas typ sjok av mossa. Akta så att de inte blir för tjocka och lossnar. Som med all mossa så är det att föredra att ha någon sorts räka tillsammans med den, de putsar mossan och den växer extra fint.
Här ser ni både Vesicularie ferriei (över, vänster) och vanlig Taxiphyllum barbieri (höger).
Andra sorter som också är mitt hjärta nära men som inte riktigt kom med på listan är:
Bolbitis heudelotii, Fissidens fontanus, Hygrophila pinnatifida, Hygrophila difformis, Heteranthera zosterifolia, Ammania sp. Bonsai, Ranunculus papulentus och Ludwigia inclinata var. Verticillata ’Cuba’.