”Lagen” om fisk i små akvarium

IMG_3979_R copy

Boraras briggittae, en fin liten fisk som passar även de minsta akvarium.

Jag tänkte jag skulle reda ut lite kring detta begrepp som ständigt väcker diskussioner mellan akvarister, butiker, vetare osv. Vad säger egentligen lagen när det kommer till hållande av akvariefiskar?

Först vill jag tala om vad jag tycker är rätt och riktigt, sen ska jag visa vad som rekommenderas av jordbruksverket när det kommer till hållning av akvariefisk.

Jag tycker alltid synd om djur som blir begränsade av hur de hålls. Jag förespråkar alltid för att ha så små fiskar som möjligt i akvarierna även om akvariet är stort. Man ska ha ett akvarium som är i harmoni, djur och växter mm ska trivas och komplettera varandra. Ett akvarium är inte en behållare som ska fungera som en bur för fiskarna för att de inte ska fly (vilket iof är fysiskt omöjligt för dem). Många har en annan uppfattning och en vanlig fråga som jag fick när jag  jobbade i zoobutik var: -Hur stora, och hur många fiskar kan jag ha i detta akvariet?

Jag tycker kanske att frågan är relevant, men ofta var målet att maxa kapaciteten, och helst knö ner nån firre extra. Som ni kanske förstår så blir inte detta så bra, man får då lätt problem med sjukdomar, alger och andra tråkigheter.

Går det då att mäta hur mycket och hur stora fiskar man kan ha?

Vi har alla säkert kommit i kontakt med ”1cm fisk per 10 liter”  eller andra liknande påståenden. Detta är ju kanske ett bra riktmärke, men inget som man kan lita blint på. Hur mycket fisk du kan ha i ditt kar beror naturligtvis på olika faktorer. Så som hur stort filter man har, hur mycket och ofta man byter vatten, vad det är för mått på akvariet, vad det är för typ av fisk. Simmar den mycket eller ligger den mest still? Är det en revirshävdande art eller inte? osv osv. Det enda du kan mäta med är alltså ditt eget förnuft. Och kom ihåg att det alltid är bättre med lite färre fiskar än för många.

Jag vill också passa på att ta död på påståendet att ”fisken anpassar sig till akvariets storlek” vilket är bullshit enligt mig. Den anpassar sig inte alls, den begränsas. Vilket är samma sak som att stänga in en kattunge i en skolåda, eller grannen i en garderob. De kommer också bli aningens vanskapta av den behandlingen, även om de överlever. =) Fisken blir ju inte lika stor om den inte kan sträcka ut! Och bara för att den simmar runt och äter, betyder inte att den mår bra.

Med det sagt så ska vi kolla lite på vad den står för rekommendationer i ”Jordbruksverkets och Djurskyddsmydigheternas föreskrifter och allmäna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby”. Även kallad L80. Detta är en lag och den måste följas av både privatpersoner och butiker. Men, den innehåller en hel del ”bör” som alltså då inte är tvingande. Man hittar också en del ”ska”, då måste de punkterna följas. Oftast så kommer det ett tillägg till ”ska´na” som gör det lite luddigare och som kanske inte alltid gör att det där ”skaet” måste följas.

Vi kommer att hoppa direkt till kapitel 13 på sidan 32 där vi finner bestämmelser för hållande av fiskar i  akvarium. Hela L80 hittar ni här! (denna är kanske inte så viktig att kunna helt utantill, men för er läsare som jobbar i zoobutik, ni bör ha hyffsad koll på den och ha den nära till hands).

Läs igenom s32 och halva 33… (det är de som mestadels handlar om detta ämne)

Här kommer lite punkter följt av mina tankar och kommentarer:

2 § Ett akvarium med fiskar ska vara försett med täckglas, nätlock eller liknande, eller med höga kanter ovanför vattenytan, om det behövs för att fiskarna inte ska hoppa ut.

Alltså så måste man inte ha täckglas om man på annat sätt kan förhindra/försäkra sig om att fiskarna inte kan hoppa ut.

3 § Fiskar får inte hållas i klotformade akvarier (guldfiskkupor) såvida inte kraven på volym, syresättning och inredning enligt 4 – 8 §§ är uppfyllda

Det är alltså exakt samma krav som gäller för vanliga akvarier, alltså inget förbud. Men det kan ju vara lite svårare att uppfylla kraven pga. formen av skålen.

4 § Minst en sida av ett akvarium ska vara insynsskyddad om inte akvariets inredning ger fiskarna ett motsvarande skydd.

Man måste alltså inte ha en sida täckt, om man kan ge ”motsvarande” skydd på annat sätt. Typ växter eller inredning. Vad som är motsvarande är väl en tolkningsfråga.

5§ Vattnets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och levnadssätt.

Man ska alltså hålla fisken i ett akvarium som har de förutsättningar som krävs för att fisken ska må bra. Läs även ”allmäna råd till 13 kap, 5§” s 32 (Följ länken ovan). Där hittar ni en hel del centimeter, siffror och framförallt ”bör”.

 

Det finns alltså i slutändan inget som säger att man inte får ha fisk i mindre akvarium, så länge de inte vantrivs. Det finns heller inget som säger att det är förbjudet med kupor, eller att det på något sätt skulle vara sämre än ett fyrkantigt akvarium, även om det kan vara lite svårare att uppfylla kraven.
Jag vill återigen tala om att jag förespråkar verkligen djurens bästa. Och jag tycker att det är viktigt att de inte far illa. Men med sunt förnuft så måste varje människa förstå att en 5cm stor guldfisk (som vill bli större) inte mår bra i en skål med en diameter på 20cm. Jag hoppas verkligen det i alla fall.

Det enda som jag egentligen kan tolka som ett måste i denna lag, vilket är lite komiskt iom att det skulle försvåra hållandet av akvariefisk dramatiskt är 6 §. ”Ett akvarium ska innehålla en inredning och en botten som motsvarar det som finns i varje fiskarts naturliga miljö.”

Där rök alla dödskallar och färgade grussorter….

What?

 

Tankar på detta? Kommentera gärna!

4 tankar kring ””Lagen” om fisk i små akvarium

  1. Hawkse

    Den sista §6 har än märkligare innebörd om man betänker för fiskarnas välbefinnande om man betänker hur det verkligen ser ut i naturen där fiskar under torrperioden hamnar i små gyttjepölar med 35-40C temperatur för att senare dö av svält, värmeslag eller uttorkning. Fjärran är de stabila, milda förhållanden ett normalskött akvarium innebär.

    På det hela tycker jag lagen verkar vara skriven i rätt anda då där finns utrymme att navigera så det passar nästan oavsett vilka fiskar man vill hålla. Visst *går* det hålla vithajar om man vill men det blir ekonomiskt kännbart att hålla dem på ett lagenligt sätt. Men det går.

    Jag ser gärna en artikel kring hur lagen ser på artskyddet och främmande arter inom Sveriges (numera EUs) gränser.

    Svara
    1. Christian Brams

      Ja, det finns ju mycket att tolka fritt…
      Visst är det bra med lagar, och visst skulle de kunna se sämre ut.
      Jag ville mest upplysa akvaristsverige om att det är denna föreskrift som vi (ska) rätta oss efter.

      Jag kan gräva lite djupare i artskydd och Cites. Men då får jag läsa på en del. Risken är att jag ger mig ut på hal is, finns så mycket olika där så det är lite svårt att sammanfatta.

      Svara
      1. hawkse

        Av den anledningen tycker jag det är bra att du tar upp det. På samma sätt som det kan vara svårt att veta hur man ska förhålla sig till djurskyddslagen så är det inte alla som vet att man inte bör släppa ut det man har i sitt kar i vår svenska natur. Det kan bli väldigt fel.

        Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *