Utredning av näringsbrister

Näringsbrister hos växter är ganska vanligt. Ibland är de värre och måste kanske åtgärdas, ibland är de inte så farliga men kan vara bra att veta om och ibland är de kanske till och med där av avsikt. Det senare kan vara för att få fram mer röda färger etc. inför fotande för tävling.

Genom att läsa av bristerna på växterna kan man reda ut vilka ämnen som saknas. Vissa arter kan ta t.ex. kväve från gamla blad vilket resulterar i hål eller andra symptom på dessa. Andra har inte den förmågan och då visar sig bristerna istället på de nya bladen. En del brister som t.ex. bleka toppar eller skruvade blad kan vara ganska lätta att identifiera medan andra är svårare.

Det kluriga med detta är att ämnena är beroende av varandra och även av andra faktorer som ljus mm. Det vill säga att du kan få järnbrister på växterna, trots att du ligger på bra nivåer. Det kan då bero på t.ex. dålig belysning. Växten kan inte plocka upp näringen ur vattnet trots att den finns där och det visar sig i skador eller liknande.

Exempel:
Växten visar symtom i de äldre bladen vilket tyder på att det är brist på näring A trots att vattnet innehåller mer än nog av näring A. Det kan då vara så att växten behöver tillräckligt av näring B för att kunna tillgodose sig av näring A. Det är alltså mer av näring B vi behöver tillföra i vattnet för att symtomen ska upphöra.

verkar det rörigt? Det är lite rörigt så det är inte så konstigt.
Vi kan konstatera att detta inte är något för nybörjaren, så om du tycker att detta är lite mer än du mäktar med så kan du sluta läsa nu och återkomma när du känner dig redo. =)

Anledningen till detta inlägg var främst för att länka vidare till ett beslutsträd för näringsbrister hos akvarieväxter som jag brukar plocka fram när jag tycker att det behövs. Jag hittade det inte längre på nätet vilket är synd. Alla gamla länkar verkade vara borta och det verkade omöjligt att komma vidare.
Men jag hade med detta i en gammal föreläsning om akvarieväxter som jag gjort för länge sedan och där fanns faktiskt länkarna kvar.

Denna länk låg tidigare på Daniel Larssons (Defdac) blog defblog.se och kommer från början från Hjortgatanszoo tror jag. Både Hjortgatanszoo och Defdac är minst sagt lite av legender och har bidragit till mycket inom den svenska växtakvariehistorien.
Jag försöker inte roffa åt mig nån credit för detta beslutsträdet. Jag vill bara att det ska finnas kvar för de som behöver det. Hoppas ingen misstycker.

Håll tillgodo:

Beslutsträd för näringsbrister av Greger Lindstrand

Identifiera och bestäm dig för något av nedanstående påståenden. Klicka på den länken så förs du vidare i beslutsträdet. Fortsätt så tills din näringsbrist är identifierad.

Använd din browser’s bakåtikon för att återvända till de tidigare sidorna eller klicka på rubriken till vänster igen.

1. Växten är en dicot. 

2. Växten är en monocot.

Förklaring till termer som används på dessa sidor:

Cotyledon = Det första bladet på en groddplanta.
Dicot = Dicot är en förkortning av dicotyledon.
Groddplantan har två blad som spirar samtidigt.
Har blomdelar i grupper om 4 eller 5 och förgrenande nerver i bladen.

Monocot = Monocot är en förkortning av monocotyledon. Groddplantan har endast ett blad. Har blomdelar i grupper om 3 (sällan fler) och linjära nerver. Gräs, orchider och liljor är monocotyledons.

Kloros = Fläckig gulfärgning, gulfärgning
Mellanvenskloros = Det blir gult mellan nerverna på växten Nekros = Lokal cell och vävnadsdöd

Rosett = Tufsar av abnormt små blad eller skott (bladförtätning)

Exempel på Dicots:

Ludwigia (Onagraceae familjen)
Bacopa, Glossostigma, Gratiola, Hemiantus, Hydrotriche, Limnophila, Micranthemum (Scrophulariaceae familjen)
Hemigraphis, Hygrophila, (Acanthaceae familjen)
Myriophyllum, Proserpinaca (Haloragaceae familjen)
Didiplis, Nesaea, Rotala (Lythraceae familjen)
Barclaya, Nuphar, Nymphaea (Nymphaeaceae familjen)
Cabomba (Cabombaceae familjen)

Exempel på monocots:

Acorus (Acoraceae familjen)
Cryptocoryne, Pistia, Anubias, Elocharis, Dracaena, Spathiphyllum, Syngonium (Araceae familjen) Alisma, Echinodorus, Hydrocleis, Sagittaria, (Alismataceae familjen)
Blyxa, Egeria, Elodea, Hydrilla, Hydrocharis, Limnobium, Najas, Ottelia, Vallisneria (Hydrocharitaceae familjen)
Potamogetonaceae (Potamogetonaceae familjen)
Crinum (Amaryllidaceae familjen)
Pontederia, Eichhornia, Pontederia, Heteranthera, Zosterella (Pontederiaceae familjen)
Sparganium, Typha (Typhaceae familjen). 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *