Veckans växt, Aponogeton madagascariensis

Jag vet att jag har påstått, typ varje vecka att det är en unik plana jag skriver om. Att ingen annan liknar denna etc. Men denna veckan så är det faktiskt så, mer än någonsin.
Jag försöker att täcka upp lite från varje växtgrupp. Denna veckan ska jag skriva om en mycket ädel och elegant knölväxt.

 

Latinskt namn: Aponogeton madascariensis

Handelsnamn/synonym: Gallerplanta

Ursprung: Afrika, Madagaskar

Grupp: Knölväxt

Ljuskrav: Låg

Co2krav: Medel

Känslighet: Hög

 

Aponogeton madascariensis, naturligtvis mest känd för sitt mycket karaktäristiska utseende. De stora, långa, gröna bladen saknar bladvävnad helt vilket gör att nervtrådarna bildar ett fint galler som ger ett något udda och mycket vackert utseende.

Som många andra Aponogetonväxter så blir A. madagascariensis ganska stor. Ofta uppåt 40-50cm hög och med ganska många blad. Detta gör att den kräver ganska stor plats. Använd den som solitärväxt i större akvarium, minst 40cm höga. Den lämpar sig naturligtvis i de bakre regionerna, men eftersom den är ganska ”genom-synlig” så kan den även användas lite längre fram i karet. Plantera då en röd växt bakom, så får du fram den fina strukturen på dess blad.

I vattendrag i Afrika där växten växer i naturen så är det mycket strömt vatten, där av utformningen av bladen. Den trivs därför bäst i akvarier med hög vattengenomströmning. Sätt den gärna där det blåser som värst. Har du en näringsrik botten kommer den att stormtrivas, och även om den inte växer så snabbt så kommer du med lite tålamod snart ha en stor och fin bukett.

Den är inte värst ljuskänslig. Det kan till och med vara till fördel om den får lite mer dunkelt ljus, även om jag haft den i akvarier med mycket ljus och fått den att trivas. Däremot så är den mycket känslig vad det gäller vattenkvalitet. För att den ska trivas så är det stora vattenbyten ofta som gäller. Den kan även vara känslig för vatten med höga halter av makronäring (K, P, No3 osv) och brukar därför inte funka så bra i akvarium med hög fiskbelastning.

Som de flesta knölväxter så är även denna en säsongsväxt, som ibland vill gå dvala. Den släpper då alla sina blad för att sova ett bra tag. Det går att skynda på processen genom att lägga den i kylen i ett par månader, för att sedan plantera den igen.

När växten blommar, vilket den gör ganska lätt när den trivs så rekommenderas det att kapa av hela blomstängeln innan blomman slår ut för att förhindra dvalan. Görs detta kontinuerligt så kan man hålla den i flera år utan att den går i vila.

Knölen ska planteras ganska grunt, om det är blad på den ska dessa ligga ovanför substratet så man inte kväver själva plantan. I knölen lagrar växten näring för eventuella ”sämre tider” vilket gör att den inte är så känslig för lägre nivåer av näring i vattnet.

På en knöl kan det bildas flera små plantor som går att plocka bort. Det går att ta dem utan knöl men de är då väldigt känsliga för att flyttas och acklimatisera sig. Det går även att dela på knölen vilket ska vara bättre, detta har jag dock aldrig lyckats med. Det har slutat med att båda plantorna dött. Men vem vet, ni kanske lyckas bättre? =)

 

Google bildsök: http://bit.ly/1rktu61

Länk till Tropica: http://bit.ly/1sVpM7Y

Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka HÄR

097.1218 IMG_5236 PICT1434grymmliten-redigerad 31100007-redigerad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *