Det är hög tid att vi tar upp en Cryptocoryne i veckans växt. Det finns många roliga och snygga arter. Många av dem är relativt enkla och klarar sig under de flesta förutsättningar. Vi riktar in oss på en mindre röd variant.
Latinskt namn: Cryptocoryne petchii ’Pink’
Handelsnamn/synonym: Tror inte det…
Ursprung: Kultivar (Finns ej i naturen)
Grupp: Rosettväxt, delvis bottentäckare
Ljuskrav: Låg
Co2krav: Låg
Känslighet: Medel
Cryptocoryne petchii ’Pink’ är en ganska ny växt för oss akvarister. Det finns därför inte så mycket uppgifter att hitta om den, och därför vill jag påpeka att följande text bygger mycket på min egen erfarenhet av den. Den är framodlad på den vanligare Cryptocoryne petchii eller beckettii som den också kallas som har funnits i hobbyn mycket längre. Den finns alltså inte i vilt tillstånd och kan anses som en mutant eller bastard.
Som de flesta andra Cryptos så är den ganska enkel. Den klarar sig i akvarium med ganska lite ljus men också under riktigt bra förutsättningar. I ett s.k. High tec-akvarium får den ett mycket kompakt utseende med små blad på ca 2cm som blir allt från röda till näst intill neonrosa. I akvarium med mindre ljus så får den något större blad, glesa växtstil och inte alls samma intensiva röda färg utan mer åt det gröna hållet. Se bilderna för lite olika exempel på hur den kan se ut.
Den skjuter sidoskott som alla andra Cryptos och man kan ha den som en bottentäckare om man vill. Jag föreslår då att man ändå sätter skotten ganska tätt då sidoskotten håller sig närma huvudplantan. Den bildar små buskar som sakta växer i radie snarare än sidoskott som poppar upp lite här och där.
Vid stora förändringar i vattenparametrarna och även ljus kan den smälta bort helt på bara någon dag. Detta kan ex. hända när det tar slut på co2 eller om man fyller på med för varmt/kallt vatten vid vattenbyte, eller när man byter ljuskälla. Efter ett tag kommer det dock nya blad igen, och ganska snabbt så är beståndet återställt.
Om man vill ansa den så måste man klippa bort hela blad, det går inte trimma den på höjden utan att förlora hela bladen. Knipsa bort blad som är skadade och skär vertikalt genom beståndet med brytbladskniv om man ska dela upp skotten. Vid nyplantering så klipper man av rötterna så att de bara är 1-2cm långa och man kan med fördel plocka bort de flesta äldre bladen (de yttersta i kransen) för att göra acklimatiseringen så smidig som möjligt.
Den är inte så kräsen när det kommer till näring heller. Den trivs naturligtvis extra bra om man ger den bottengödning med den funkar också i akvarier med enbart näring i vattenkolumnen. Järn är som med många röda växter viktigt om man vill få ut maximalt med färg.
Eftersom den är ganska liten så passar den utmärkt till nanoakvarium och mindre burkar, men är också riktigt snygg i större akvarium. Plantera dem i små grupper omringad av andra gröna växter eller som kontrast till en krispigt grön matta av Glossostigma, HC eller liknande.
Vad jag vet så finns den endast hos den Italienska producenten Anubias i deras In Vitro-serie Linea CUP. En sådan kopp kan verka lite kostsam men man får många energiladdade skott som räcker ganska långt. Den finns ofta hemma hos grossisterna och ska inte vara allt för svår att få tag på.
Gillar du röda växter så är denna ett måste!
Google bildsök: http://bit.ly/1wDA76R
Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka på länken:
http://blogg.djurmagazinet.se/?s=veckans+v%C3%A4xt