Veckans växt Riccia fluitans

Det är dags att ta tjuren i hornen och lyfta fram den växt som från början var en klar favorit hos mig. Det var nog faktiskt denna växt som öppnade upp dörren för mitt intresse för akvarieväxter. Numera (kanske något obefogat) har den blivit ett störmoment i min akvaristvardag. The Plant from HELL!

Latinskt namn: Riccia fluitans
Handelsnamn/synonym: Dammlevermossa /Crystalworth
Ursprung: Kosmopolit
Grupp: Mossa
Ljuskrav: Medium
Co2krav: Medium
Känslighet: Låg

Ok, vi går på den otrevliga biten med en gång så kan vi avsluta på topp med de trevligare egenskaperna hos denna växten istället.
Lemna minor (Andmat) och Utricularia gibba (tro det eller ej, men jag har den fan också) är allmänt kända för att vara oönskade ogräs i våra akvarier. Detta är ju växter som vilken annan art som helst, men skillnaden är att dessa är svåra att bli av med om man inte vill ha dem kvar. Så är det även med Riccia fluitans. Har man som jag, dessutom en ovanvattensdel som bryter av ytan i akvariet så är det en riktig plåga att försöka utrota den.
Nog om det…

Riccia är en krispigt grön, mycket vacker mossa. Den är egentligen en flytande mossa, som håller sig på ytan, där den lätt växer sig stor och tät. Som flytande är den en utmärkt växt för att ge skydd åt yngel och räklingar. Den är då ganska enkel att hålla, bara att dela på den om den blir för stor, inget annat krävs.

Men sen var det en snubbe som heter Takashi Amano (ni vet säkert vem det är, om inte så har ni missat något. Googla!) som kom på att man kanske kunde binda ner Riccian, för att få ett annat användningsområde för den. Detta var ganska revolutionerande, man fick en supergrön, fräsch ny bottentäckande växt som var relativt enkel att hålla, och mycket tacksam att föröka.
Man kan plantera ner Riccian med hjälp av en annan bottentäckare som ex. Eleocharis, Glossostigma eller E. tenellus. Växterna kommer att skjuta utlöpare över Riccian, som kommer att förhindra den att flyta upp.
Ett annat sätt är att binda fast den på stenar eller rötter. Genom att fästa den med fiskelina eller hårnät kring små Lavastenar eller skiffer skapar man likt ett ankare en tyngd som kommer att hålla Riccian på plats längst botten. MEN, till skillnad från många andra mossor så saknar Riccia förmågan att klamra sig fast på underlaget. Det är ju en flytmossa om ni minns?, den vill hela tiden ta sig upp till ytan. Så, använd just en nylonlina som inte ruttnar bort. Och se till att ansa mossan regelbundet. Blir den för tjock kommer den att lossna från sitt ankare och flyta upp. Det enda att göra då är att starta om på ruta ett igen 

Gör man ett bra jobb med detta grunläggande arbetet så har man ganska snabbt en sjukt fluffig värld i akvariet. Du kan hålla en tät 3cm-matta längst botten eller bygga upp väggar och kullar av fluffig, neongrön, sockervaddsmjuk, härlig, Teletubbiesvärldinspirerande mossa!

Riccian är alltså inte så värst krävande. Speciellt inte om man ska ha den som flytmossa. Ska man binda ner den så är det bra med lite extra Co2 och ganska mycket ljus. Men klipper man den bara med jämna mellanrum sen så är det inte så mycket mer besvär än just det.
Det är en av de växterna som enklast får ”syresläpp”. Små bubblor av syre bildas i topparna som ger den ett vackert utseende. Bubblorna är ett givet motiv för er som äger en systemkamera med makroobjektiv.
Riccia är idag inte särskilt svår att få tag på. Den finns i mångas akvarium, och kan enkelt tas hem av din lokala butik i In Vitro-form om de inte redan har den hemma.
Så testa gärna denna snygging, men fundera en gång extra innan ni stoppar i den i ert akvarium, den ÄR svår att få bort om ni tröttnar på den.

Google bildsök: http://bit.ly/1tdqr17
Länk till Tropica: http://bit.ly/1vCyNpP

Vill ni se alla ”Veckans växt”? Klicka på länken:
http://blogg.djurmagazinet.se/?s=veckans+v%C3%A4xt

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *